Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и САЩ ще преговарят за удължаване на ключов ядрен договор

29 юни 2019, 14:25 часа • 4113 прочитания

Русия и САЩ са възложили на външните си министри да започнат преговори за удължаване на ядрения договор СТАРТ.

"Но не можем още да кажем дали това ще доведе до удължаване" на срока на действие на този важен договор за контрол върху стратегическите ядрени оръжия, каза руският президент Владимир Путин обяви, че в кулоарите на срещата на Г-20 в Осака, цитиран от AFP.

Срокът на действие на този двустранен договор за ограничаване на стратегическите оръжия, чиято последна версия, наречена "Нов СТАРТ", бе подписана през 2010 г., изтича през 2021 г.

През тази година Русия и САЩ преустановиха участието си в друго споразумение за ядрено разоръжаване – сключения през Студената война Договор за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег (ДРСМО), тъй като взаимно се обвиняват, че го нарушават.

Путин определи като "добра" и "много прагматична" вчерашната му среща с американския президент Доналд Тръмп. Двамата са се съгласили за подобряване на двустранните икономически връзки.

По думите на руския президент Русия и САЩ разбират, че трябва да намерят начин "да излязат от настоящото положение" и сили "да обърнат страницата и да продължат напред". На въпрос за вероятността американците да наложат нови санкции на страната му Путин отговори, че Вашингтон сам решава как да гради отношенията си с Москва. Руският лидер е обсъдил с Тръмп обвиненията за намеса в изборите и ситуацията във Венецуела.

По-рано днес Тръмп заяви, че са обсъдили въпроси, свързани с контрола над въоръженията, в това число ядрените, предаде ТАСС.

Американският президент потвърди, че Путин го е поканил на церемонията догодина по случай 75-годишнината от победата над нацистка Германия. "Той ме покани, а аз казах, че ще си помисля сериозно", каза американският лидер.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес