Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия бойкотира заседанието на Съвета за сигурност

04 май 2022, 11:42 часа • 2032 прочитания

Русия обяви бойкот на днешната среща на Съвета за сигурност на ООН с Комитета по политика и сигурност (PSC) на Европейския съюз. Това решение на Руската федерация е ясен знак за по-нататъшното влошаване на отношенията между Москва и партньорите й в ООН, според дипломати, информира Le Figaro.

Руски дипломатически източник, пожелал анонимност, коментира също, че решението на Москва е свързано със ситуацията в Украйна. 

Такава годишна неформална среща между Съвета за сигурност и Комитета по политика и сигурност не се е провеждала от 2019 г. насам заради пандемията от Covid-19. Дневният ред на днешната среща предвижда разглеждането на взаимодействията на Европейския съюз с ООН в страни, в които двете организации провеждат операции - като Босна, Централноафриканската република или Мали. Комитетът по политика и сигурност се състои от посланици, представляващи 27-те страни членки на ЕС. След срещата в Ню Йорк предстои посланиците да посетят и Вашингтон за среща с американски представители, според дипломат.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес