Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Западът забранява руските автори както нацистите горяха книги

25 март 2022, 17:24 часа • 4860 прочитания

Руският президент Владимир Путин обвини Запада, че дискриминира руската култура. Той сравни ситуацията с изгарянето на книги от поддръжници на нацистите през 30-те години на миналия век.

"Днес те се опитват да отхвърлят една хилядолетна държава", заяви Путин по време на излъчвана по телевизията среща с руски лауреати на награди от областта на културата.

"Говоря за прогресиращата дискриминация на всичко, свързано с Русия, за тази тенденция, която се развива в редица западни държави, с пълното съдействие, а понякога и с насърчаване от страна на западните елити", добави Путин. Той добави, че произведения на руски композитори са изключени от концертите, а книгите на руски автори са "забранени".

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Изложба за руснаци: Путин убива мирни хора. Одобрявате ли това? (СНИМКИ) 

"За последен път такава масова кампания за унищожаване на нежелана литература е провеждана от нацистите в Германия преди почти 90 години... книгите са били изгаряни направо на площадите", каза Путин.

Говорейки за "културата на отхвърлянето", Путин припомни и британската писателка Джей Кей Роулинг за мнението й за транссексуалната общност. "Не толкова отдавна детската писателка Джей Кей Роулинг беше отхвърлена, защото тя, авторката на книги, продадени в милиони екземпляри по целия свят, не се хареса на почитателите на така наречените джендър свободи", каза Путин.

Откакто Путин изпрати руските войски в Украйна на 24 февруари, Западът стовари върху Москва санкции, които водят до все по-голяма политическа и финансова изолация на Русия, обхващаща и сфери като спорта и културата.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Лавров: Опитите на Запада да върне еднополюсния свят са илюзии

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес