Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин мрънка: Не ние започнахме с ядрената риторика, онази госпожа от Великобритания беше (ВИДЕО)

07 юни 2024, 18:55 часа • 5815 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин има избирателна памет, когато стане дума за ядрените заплахи, които сипе редовно в своите изявления. След като от много месеци използва ядрен шантаж, къде по-завоалирано, къде по-директно, сега се оказва, че отново е ни лук ял, ни помирисвал и отново вина за всичко има... да, точно така, лошият Запад.

Изведнъж се оказа, че Русия не си била и помисляла да сплашва когото и да било с ядрените си оръжия. Просто, таковата, Запада така бил казал, и после Москва така се наложило да отговори, и после... накратко не съм оттук и съм за малко, стана ясно от отговора на Путин пред журналисти по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Още: Атлантическият съвет се подигра на Путин за ядреното оръжие: Граничи с истерия 

Ето какво каза диктаторът докато съсредоточено си зачертаваше нещо с химикалка пред себе си:

"Ние никога не сме започвали ядрената риторика. Не помня как се казваше тази "госпожичка", бившият премиер на Великобритания, която каза, че е готова да натисне ядреното копче. Ние никога не сме говорили така. Оттам започна всичко. Просто тогава отговорихме, че към това трябва да се отнасяме по-сериозно. И те веднага започнаха да говорят, че ние дрънкаме ядреното оръжие. Ние не го дрънкаме. Ние си имаме ядрена доктрина и там всичко е записано. То [ядреното оръжие] се използва само в изключителни случаи при заплаха за суверенитета и териториалната цялост на страната. Не считам, че такъв случай е настъпил."

Въпреки всичко обаче диктаторът и този път не се сдържа и завърши съвсем типично с нова заплаха:

"Но тази доктрина [ядрената] е жив инструмент и ние внимателно наблюдаваме какво се случва в света около нас и не изключваме да се направят някакви изменения в тази доктрина." (ВИДЕО най-долу в текста)

Но ядреният шантаж толкова често присъства в изявления на руски официални лица, политици и приближени до Кремъл, че думите на Путин увисват безполезно в пространството. Само преди два дни, например, руски депутат заговори, че Русия може да използва ядрено оръжие срещу Нидерландия Ще поставим Европа на колене: Руски депутат заговори за ядрена бомба над Нидерландия (ВИДЕО)

А за това колко често бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, който озвучава публично неща, които Кремъл не винаги иска да каже директно, е заплашвал с ядрен удар - трудно е да се изброят, но са десетки и десетки: "Не ни трябва свят без Русия": Медведев заплаши с ядрен апокалипсис. Заплахите му са толкова регулярни, че се стигна дотам говорителят на ЕК Петер Стано да го посъветва да посети психиатър, а украински високопоставени служители да заговорят за усмирителна риза и да му предложат да намали водката.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес