Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава издирването на 12 души от ферибота край остров Корфу

20 февруари 2022, 08:11 часа • 6505 прочитания

Продължава издирването на 12 души, изчезнали след избухналия пожар на ферибот близо до гръцкия остров Корфу в петък рано сутринта. Седем от тях са българи, трима - от Гърция и по един от Турция и Литва, съобщи БНР. 

Продължаващият огън, разпалван от вятъра, и гъстият пушек, попречиха на спасителните опити, но корабът беше изтеглен по-близо до сушата.  

280 души бяха евакуирани. 127 са били българските граждани, които са пътували на ферибота. Сред тях има и деца, които са добре, каза вчера заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

Двама бяха изтеглени от ферибота, след като бяха блокирани в трюма. Плавателният съд „Юрофери Олимпия“, собственост на италианската фирма „Грималди Лайнс“, пътуваше от Игуменица в Гърция към италианското пристанище Бриндизи, когато пожарът избухна на палуба за автомобили.

Фериботът официално е превозвал 239 пътници и 51 екипаж. От него обаче бяха спасени двама афганистански граждани, пътували нелегално. Причината за пожара все още официално не е известна. Властите чакат огънят да угасне, за да може корабът може да бъде изтеглен на безопасно място. Тогава горивото ще бъде изпомпвано в опит да се избегне замърсяването на морето.  

Част от българите, оцелели при огнения ад на ферибот край гръцкия остров Корфу, се върнаха у дома. По пътя от Корфу до тук част от групата е свалена в Петрич, София и Пазарджик, а до Пловдив стигнаха 12 души.

Още: Над 100 българи бедстваха на горящ ферибот край Гърция (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес