Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При данни за локален руски пробив в Украйна: Имаше ли ядрена авария в Русия? (ОБЗОР-ВИДЕО)

20 юли 2024, 09:27 часа • 9702 прочитания

Имаше ли или нямаше ядрена авария в Русия, в Ростовската АЕЦ? Този въпрос за известно време доминира новините, касаещи войната в Украйна специално през вчерашния ден. Изглежда обаче от наличните данни дори да е имало инцидент, той не е бил от съществено значение. Подобно на Actualno.com, журналистът Григор Лилов също разгледа данните за инцидент и заключи, че е възможно да се е случило нещо: "По моя информация обаче (все още не е надеждна), заради натрупването на водород с опасност от експлозия е имало изпускане на радиоактивен облак в атмосферата", казва той и сочи, че вероятно става въпрос за Първи блок на АЕЦ Ростов.

"Ветровете на височина до 3 километра духат в южна посока, като посоката преминава през Ростовска област и източната част на Черно море. Те не засягат България и достигат черноморското крайбрежие на Турция към границата в Иран. На по-голяма височина ветровете са в север-североизточна посока към Волгоград и Саратов - милионни градове в централните райони на Русия.

Факт: радиационните станции по турското крайбрежие са отбелязали пик, макар и нисък в гама фонда на 17 юли – следващия ден от онзи, в който започват проблемите в Русия. Нарастване на стойностите има и в близките станции до Украйна - например тази в Курск, Русия. В Агенцията на ООН по ядрена енергетика нямат данни за радиационна авария", добавя Лилов в коментара си: Слухове: Повишена радиация в Русия заради авария в Ростовската АЕЦ

Преди слуховете за ядрена авария да почнат да се разпространяват, дори руски пропагандно-военни телеграм канали като този на Тринадесетия (Егор Гузенко – руснак с боен опит в Сирия, биещ се в Донбас от 2015 година насам) заговориха, че след украинска атака с дронове е станала авария в Ростовската АЕЦ - била ударена подстанция по думите на Гузенко и тогава "сработила автоматичната защита" в АЕЦ-а. Казаното не беше подкрепено по никакъв начин с доказателства – в нощта преди съобщението за аварията имаше 9 свалени дрона над Ростовска област съгласно сводката на руското военно министерство: Масови проблеми с тока в Русия: Взрив в електроцентрала, спрян блок на АЕЦ (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно справка на руското военно министерство, тази нощ над Русия са свалени 27 дрона. 26 от тях са свалени в Ростовска област, а 1 – в Смоленска, като има данни за поразено руско военно летище - това до село Милерово. Украинските ВВС съобщиха за 12 свалени дрона "Шахед" от 16 изстреляни тази нощ от Руската федерация, но и 4 ракети "Искандер", за които няма данни да са свалени: Руско военно летище е в пламъци след атака с дронове (ВИДЕО).

Именно в Ростовска област имаше и "спонтанен протест", както го описва руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA – местни жители са отишли при офиса на местния доставчик на ток "Доненерго" с настояване подаването на електричество да бъде възстановено. Протестиращите са се оплакали, че вече 4 дни нямат ток – на място е дошла милиция: Взривове "късо съединение": Пореден град в Русия е без ток и вода (ВИДЕО)

На самия фронт в Украйна – интензивността на боевете си остава висока. За денонощието на 19 юли има 135 бойни сблъсъка, тоест с 5 повече на дневна база, съгласно данните от сутрешната сводка на украинския генщаб. Без изненада, двете най-горещи направления са Покровското и Торецкото. В Покровското направление е имало 36 руски пехотни атаки, а в Торецкото – 19 руски пехотни атаки.

Поглед обаче първо към Северското направление, което е свързващо между Краматорското (Часов Яр, самото Краматорско направление е на юг, като Часов Яр е на 20-30 километра от боевете в Северското направление) и Лиманското направление (на север). Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке заяви на база руско 4-минутно видео, че руската армия напреднала над 3 километра и завоювала село Ивано-Даривка, като заговори за "вероятно мащабно изтегляне на украинската армия". Впоследствие Рьопке се поправи – получил информация от свои източници в украинската армия, че не било така и в западната част на Спирно имало украински позиции. Първоначалното му изявление съвпада с погледа за района на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. "Рибар" счита Ивано-Даривка за превзета т.е. 3 километра руски напредък, но и предупреждава, че вероятно украинците са на позиции в горския масив на природния резерват Ивано-Даривка т.е. на висок, укрепен още преди няколко години терен. "Разликата в надморската височина спрямо самото село е повече от 70 метра, а районът в близост до местното дере и река Сухая Плотва е блатист, така че руските части могат да заобиколят укрепения район на противника по фланговете, без да напредват през открит терен, след което ще може да бъде атакувана Виемка", обяснява "Рибар" - друг въпрос е дали ще се случи така и дали с артилерийски обстрел и използване на дронове от украинска страна на руската армия за пореден път ще ѝ се стъжни и ще има операции тип "пушечно месо". "Най-близките досега известни позиции на руската армия, било от Спирно (Спорно на руски), било от жп линията в района на Виемка, са на най-малко 3 километра. Перспективата за нападение на Виемка не само от юг, но и от изток вече е отворена. Покрайнините на Северск, който е важен украински укрепен район, са на по-малко от 7 километра", обобщава "Рибар". Противно на всичко това, ГЕОЛОКАЛИЗИРАНИ ВИДЕОКАДРИ сочат, че издигането на руското знаме е от 17 юли, а на 18-ти юли на същото място има интензивен обстрел от руска страна, което подсказва украинска контраатака и поставя под въпрос доколко руснаците са укрепили позицията си. Ситуацията в Ивано-Даривка се уточнява, но Роздоловка е в руски ръце, пише популярният украински телеграм канал Deep State. А украинският генщаб отчита 11 руски пехотни атаки и посочва конкретно Виемка като едно от местата на боеве – селото е на запад от Ивано-Даривка и месеци наред в тези райони има боеве съгласно украинските сводки.

(КАРТА) В Покровското направление, руският напредък по северния фланг на Новоселовка Перша продължава – откъм Евгениевка. Според украинския генщаб, именно при Новоселовка Перша руснаците хвърлят най-много сили в Покровското направление в момента, както и при Новоалександровка. Отново Юлиян Рьопке побърза да обяви, че и село Прогрес, на север от Новоселовка Перша, е в руски ръце – селото се намира на 22 километра източно от самия Покровск (КАРТА). Подобно на Рьопке, в обзора си за случилото се на фронта на 19 юли "Рибар" съобщава, че имало видеокадри за "пълен контрол над Покровск". Deep State посочва, че руснаците напредват при Прогрес, но не казва, че тази позиция е изцяло тяхна. Украинският генщаб признава, че в района е имало боеве, но не прави заключение за загуба. А за Новоселовка Перша има украински данни, че боевете са вътре в селото и вече контролът е 50/50.

За Торецкото направление е много показателен обзорът на "Рибар" - в него е направена разбивка как в няколко села руската армия се бие за едикоя си улица – в селата Ню Йорк, Зализно, Пивнично (геолокализирано ВИДЕО 18+, вижда се от регистрирани и логнати потребители на "Х", скролирайте нагоре по връзката), Дружба. И за нито едно от местата "Рибар" не съобщава да има решителен пробив – има обаче куп приказки как в едикоя си къща вече имало руска позиция и дори твърдение за "изминат 1 километър за 10 дни в Зализно", което затвърждава оценката на украинския военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, че в Торецкото направление руската армия вече е в етап на буквално "пълзене" в опитите си да напредне - т.е., ще трябват нови ресурси и още жертви, ако руското военно командване иска нещо по-съществено (долните геолокализирани видеокадри са от село Дружба и украински удар по една от къщите, в които руснаците успели да установят "нови" позиции, на ул. "Петър Велики"). На този фон руското военно министерство обяви, че е превзета Юриевка: Още оръжия за Украйна, Русия прави Рамбо от Руската централна банка (ОБЗОР – ВИДЕО)

(КАРТА) По отношение на Часов Яр продължават да се трупат данни, че руснаците опитват да пробият от север, след като от юг и фронтално не успяха да направят нищо съществено няколко месеца. Показателно е, че украинският генщаб посочва района на Григоровка като място на боеве, което затвърждава оценките за руски натиск от север. Засега обаче интензивността на боевете е далеч от най-горещите направления и това е тенденция от доста дни – само 9 руски пехотни атаки за последното денонощие.

В Харковска област украинската армия държи инициативата и според Рьопке си е върнала някои позиции в североизточната част на Вовчанск (КАРТА). По информация на украинския генщаб за последното денонощие е имало само 5 бойни сблъсъка, във Вовчанск и Глубоко. А в Южна Украйна има затишие след като руснаците превзеха Урожайно (по линията Бердянск – Велика Новоселка – Угледар), докато при Работино и Гуляйполе боевете все още са с локален характер, без реални промени на позиции:

Украйна и Русия: Кратки новини

Новият британски министър на отбраната Джон Хийли поясни пред BBC, че не изключва възможноста Украйна да използва британските ракети Storm Shadow за обстрел по руски военни цели дълбоко в руския тил – с цел Украйна да се защити. Хийли обаче подчерта, че няма да обсъжда публично разрешава ли изрично или не Великобритания на Украйна да стреля с нейни ракети по руски военни цели и къде: Зеленски към Стармър: Покажете лидерство, позволете да стреляме с ракети Storm Shadow по Русия (ВИДЕО)

Руското опозиционно издание "Медуза" публикува материал, касаещ завръщащите се от Украйна руски ветерани и какво се случва с обществения ред в Русия заради това – че е имало среща, ръководена от първия заместник на кабинета на Путин Сергей Кириенко. На нея самият Кириенко е признал, че се очаква ръст на престъпността заради връщащите се руски ветерани, които не се адаптират добре в руското общество след като са се били в Украйна и че опасността да се сформират нови престъпни групировки от бивши руски военни с опит в Украйна е много голяма, обръща внимание в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Вътрешен източник твърди, че Кириенко направил паралел между Афганистан и Украйна и че сега руското общество гледало войната "само по телевизията", като не било подготвено да приеме обратно ветераните с техните проблеми, докато в Афганистан било по-пряко и реалистично ангажирано. Какво е решението – засега руската администрация не може да го измисли в конкретика, според "Медуза": "Новите афганистанци": Кремъл започва да се страхува от военните, завърнали се от фронта

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес