Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството на Словения оцеля след вот на недоверие

16 февруари 2021, 06:22 часа • 1255 прочитания

Настоящото правителство на Словения успя да привлече подкрепата на мнозинството от депутатите в Държавното събрание (долната камара на парламента) на страната. Искането за вот на недоверие срещу него е инициирано от опозицията в лицето на „Списъкът на Марян Шарец“, „Социалдемократи“, „Левичари“, Партията на Аленка Братушек и някои от депутатите на Демократическата партия на пенсионерите на Словения (ДППС). По време на тайно гласуване в понеделник предложението им не беше подкрепено от повечето депутати, съобщава ТАСС.

Лявоцентристката опозиция инициира вот на недоверие към кабинета на 10-ти февруари, обвинявайки министър-председателя на републиката Янез Янша в неефективна борба с втората вълна на пандемията на коронавируса и прекомерна пристрастност към подкрепата на Унгария и Полша в Европейска политическа арена за сметка на отношенията с Брюксел. 40 народни представители гласуваха за оставката на правителството, седем - против, шест бюлетини бяха обявени за невалидни. Останалите депутати не участваха в гласуването.

Припомняме, че на 17.12.20 г. председателят на DPPS Карл Ерявец обяви, че неговата политическа сила напуска управляващата коалиция. В резултат на това, правителството номинално загуби парламентарното мнозинство от 46 мандата, необходими за одобрение от парламента на инициативи на кабинета. В същото време, сегашните власти подписаха предварително споразумение за сътрудничество с опозиционната словенска национална партия и депутати, представляващи италианското и унгарското национално малцинство, което очевидно може да им помогне да компенсират тази загуба.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес