Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полски военнослужещ поиска политическо убежище в Беларус

17 декември 2021, 12:24 часа • 2065 прочитания

Войник от полската армия поиска политическо убежище в Беларус. Това се посочва на сайта на Държавния граничен комитет на Беларус.

Той е бил спрян вчера, 16 декември, на ГКПП Тушеля на беларуско-полската граница от граничен отряд на Беларус. 

25-годишният мъж е заявил, че е военнослужещ от 11-ти Мазурски артилерийски полк от 16-та Померанска механизирана дивизия "Крал Казимир", части от която са прехвърлени, за да гарантират защитата на границата с Беларус по време на извънредното положение, предизвикано от мигрантите.

Той е поискал политическо убежище заради "несъгласието си с политиката на Полша по отношение на миграционната криза и практиката на нечовешко отношение към бежанците", се казва в прессъобщението на Държавния комитет на Беларус.

През ноември миграционната криза на границата между двете държави се влоши. Няколко хиляди мигранти се разположиха на лагер близо до границата, настоявайки да преминат на път към редица европейски страни, главно Германия. Някои от мигрантите се опитаха да пробият бариерите, но опитите им бяха осуетени от граничарите. Варшава затвори граничния пункт "Кузница Бялистокская" - "Брузги". От 1 декември Полша и въведе тримесечна забрана за престоя на външни лица в зоната, граничеща с Беларус.

Какво разказа той за убийства на доброволци от страна на полските граничари - ВИЖТЕ ТУК. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес