Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша арестува двама руснаци заради "Вагнер", обвини ги в шпионаж

14 август 2023, 11:14 часа • 1538 прочитания

Властите в Полша арестуваха двама руснаци, които са "разпространявали пропагандни материали" на частната военна компания "Вагнер" в Краков и в столицата Варшава.

Двамата са обвинени в шпионаж и са изпратени в ареста, съобщи министърът на вътрешните работи Мариуш Камински. Имената на задържаните не са оповестени.

ОЩЕ: Доклад: "Вагнер" с финансови проблеми, Лукашенко ли ще им плаща от отънелия си бюджет?

"В сътрудничество с полицията Агенцията за вътрешна сигурност идентифицира и задържа двама руснаци, които разпространяват пропагандни материали на групата "Вагнер" в Краков и Варшава. И двамата чуха обвинения, отнасящи се в т.ч. за шпионаж, и бяха арестувани. Очаквайте скоро повече информация", написа Камински в Twitter.

Заплахата от ЧВК "Вагнер"

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини пред италианското издание „Кориере дела Сера“ Русия и Беларус, че осъществяват съвместен план, с който иска да дестабилизират не само полската държава, но и целия ЕС. Според него те цинично използват мигранти, за да застрашават границите.

Варшава вече засили отбраната по границата с Беларус заради разполагането на ЧВК „Вагнер“ там. В района ще има до 10 000 войници, а отделно и хеликоптери, снайперисти и т.н.

Последната информация, цитирана от NEXTA, е, че Полша обмисля разполагане на американски танкове Abrams и военни хеликоптери Apache в Бресткия коридор, по думите на министъра на отбраната Мариуш Блашчак.

ОЩЕ: Срещу Путин: Полша вади оръжия от САЩ, Германия напомня за мир

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес