Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Шарл Мишел крои отмъщение срещу Урсула фон дер Лайен

04 юни 2024, 22:45 часа • 5829 прочитания

Шарл Мишел замисля отмъщение срещу Урсула фон дер Лайен. Президентът на Европейския съвет заговорничи, за да си осигури следващ най-висок пост и да попречи на своя президентски враг да получи втори мандат, пише изданието Politico.

Осем дипломати, сред които национални правителствени служители на ЕС, споделят пред изданието страха си, че Мишел иска да “се справи” с Фон дер Лайен в края на техните мандати и дългогодишното им съперничество, като се опитва да осуети неин втори мандат като шеф на комисията. Още: Шарл Мишел: Руските атаки са цинични

“Това подлудява всички, защото играта му е толкова очевидна: да накара Фон дер Лайен да се препъне, докато той самият мечтае за собствена най-висока длъжност”, твърди източник от европейските институции.

Някои предполагат, че Мишел се бори за ролята на първи дипломат на ЕС, наследявайки на поста Жозеп Борел, с когото поддържа добри отношения. Стратегията му ще бъде да дръпне настрани за лични разговори лидерите, вместо да обсъждат висшите постове заедно с всички присъстващи, както традиционно се правят тези сделки, казаха няколко от осемте дипломати и служители. Още: Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

През последните няколко седмици някои европейски страни станаха все по-нервни относно истинските планове на Мишел.

“Много държави членки са загрижени, че Шарл Мишел няма да играе конструктивна роля, а по-скоро ще преследва лични цели за отмъщение”, твърди дипломат от ЕС, улавяйки настроението сред много от колегите си, пише още изданието.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес