Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подвел ли е Борис Джонсън кралицата да спре временно парламента?

13 септември 2019, 16:00 часа • 7057 прочитания

Подвел ли е Борис Джонсън кралицата да спре временно парламента? Стратегия за постигане на твърд Brexit на всяка цена ли е остраняването на „досадните“ депутати? Това са въпросите, които вълнуват британските медии от вчера. Никой не е забравил и думите на британския премиер: "По-скоро бих умрял в канавка, отколкото да искам отлагане на Brexit".

„Категорично не!“, е отговорът на Джонсън на директния въпрос излъгал ли е кралицата, като я посъветва да даде 5-седмична отпуска на парламента във Великобритания, пише BBC.

В Youtube се появиха хиляди видеа с конкретната реплика.

Джонсън добави - Върховният съд в Англия ясно се съгласи с нас и той ще трябва да реши накрая.

Тезата за това, че Борис Джонсън е излъгал кралицата, се появи след решение на съдa в Шотландия, че разпускането на депутатите е незаконно. В същото време съдът в Северна Ирландия реши обратното и подкрепи действието, като така покрепи и резултатът от обжалването на прекъснатата парламентарна сесия в Лондон. В крайна сметка именно магистратите в столицата ще преценят до колко основателни са жалбите срещу пророгацията на британския парламент, заведени в Шотландия и Северна Ирландия.

Правомощието да преустанови - или пророгира - парламента е на кралицата, която условно действа по съвет на премиера, подчертава отново BBC.

Ситуацията във Великобритания в момента е следната - депутатите ще се завърнат на работа след 14 октомври. А над политиците тегнат и предсрочни избори в страната.

Според лейбъристите, в светлината на публикувания най-лош сценарий на Brexit без сделка, е "по-важен от всякога" сигналът, че парламентът е отзован. Така премиерът избягва възможността от нови главоболия като дебати по крайният резултат след Brexit.

"Това, което виждате тук, са само разумни приготовления - най-лошият сценарий - които бихте очаквали да прави някое правителство". Това е краткият коментар на Джонсън за публикувания докалад. Според анализа, в страната се очаква недостиг на основни продукти и може да се стигне до размирици.

Пред студенти в Лондон досегашният председател на Камарата на общините Джон Бъркоу предупреди Борис Джонсън да спазва закона и му обеща "креативност" в парламента, ако се опита да избегне приетото решение на депутатите да няма Brexit без сделка.

В отговор на коментарите на Бъркоу, депутатът от торите сър Бернар Дженкин заяви, че говорителят на парламента вече далеч надхвърля ролята си, като е станал "безвъзвратно политизиран и радикализиран".

В понеделник предстои среща между премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Люксембург, съобщиха от "Даунинг стрийт"10. Разговорите за Brexit идват на фона на противопоставянето между правителството и опозицията в Лондон.

Междувременно вчера председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли заяви, че няма да има споразумение без предпазната клауза за ирландската граница след Brexit. Но главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза на евродепутатите, че "ситуацията във Великобритания остава сериозна и несигурна", с думите: "Нямаме причини да бъдем оптимисти".

Днес Джонсън продължава да настоява, че в стратегията му няма нищо незаконно и че Великобритания "ще бъде готова" да напусне ЕС до 31 октомври без споразумение, "ако трябва".

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес