Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подоляк се обърна към предателите в Херсон: Пощада повече няма да има

12 май 2022, 15:33 часа • 26614 прочитания

Украинската страна записва имената и действията на колаборационистите в окупирания Херсон. Всеки от тях го чака "максимално строга" присъда.

Това пише в Telegram съветникът на кабинета на президента Зеленски Михайло Подоляк.

По думите му кабинетът на президента следи всички движения на руските нашественици в Херсонска област и престъпления, по-специално насилие над хора, масови отвличания, изтезания в мазета, кражби и опити за създаване на фиктивни управленски структури.

"Записваме и всички немногобройни имена на колаборационисти - всеки от тях задължително го очаква подсъдимата скамейка. Интензивността на войната днес е такава, че няма да има повече пощада за предателите. Затова още веднъж повтарям: всеки от колаборационистите го очаква най-строгата подсъдима скамейка, последвана от дълга присъда", отбелязва Подоляк.

В същото време той намекна, че не всички колаборационисти може да доживеят до процес, тъй като могат да получат "награда сега".

„Нашият специален „отдел за награди“ работи денонощно. Просто изчакайте своя ред!“, пише Подоляк и допълва:

„Запомнете основното. Херсонска област е украинска земя и ще бъде освободена от въоръжените сили на Украйна, независимо от измислянето на нови имена или идеи за присъединяване към други „руски бандитски галактики“. Целият свят видя смелостта на херсончани, които излязоха с украински знамена, за да спрат колоните от руска военна техника. Няма да позволим болезнените имперски амбиции на Кремъл да отнемат правото на нашите граждани на щастливо бъдеще.“

По-рано стана известно, че окупационните власти на Херсонска област искат да се обърнат към руския президент Владимир Путин с молба за „присъединяване на региона към Руската федерация“. Междувременно Путин не изключва подобен сценарий, но настоява, „всичко да е легитимно, както с Крим“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също реагира на идеята на окупационните власти. Според него колаборационистите правят изявления от космически мащаб и космическа глупост.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Москва няма да си тръгне от Херсон, отсече руски депутат

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес