Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет години след касапницата "Шарли Ебдо" критикува новите форми на цензура (СНИМКИ)

06 януари 2020, 14:50 часа • 1560 прочитания

5 години след касапницата френският сатиричен седмичник "Шарли Ебдо"  критикува новите форми на цензура и "нови гуру на форматирана мисъл".

На първа страница на вестника е рисунка с гигантски смартфон с надписи на големи социални мрежи, които разбиват езика и ръцете на карикатуристите. Заглавието на рисунката е "Нови цензори ... Нови диктатури".

Новият брой включва и изявления на семействата на убитите журналисти, които благодарят на вестника за продължаването на борбата за свобода на изразяване.

Седмичникът ще продължи критиките си към обществото в сатиричен и черен хумор, точно на годишнината от атентата, от който не се отказа дори след атаката, коментира Бета, цитиран от БГНЕС.

"Вчера бихме могли да се закълнем в Бог, военните, църквата и държавата ... Днес трябва да се научим да се кълнем в тиранични асоциации, малцинствени общности, блогъри и блогърки, които ни пляскат през ръцете като малки ученици в училище", написа Рис, директор на редакцията на вестника.

Той подчерта, че "политическата коректност налага промяна в правописа и ни съветва да не използваме думи, които могат да притесняват някого".

Журналистът разкритикува "новите цензори, които смятат себе си за кралете на света зад клавиатурата на смарт телефона".

"Предишният пламък от отстъпи мястото на отвратителните туитове", добави Рис, чийто вестник продължава сатирата и критиката на обществото след нападението и за него няма табута.

Новият брой на вестника е посветен на петата годишнина от терористичното нападение срещу редакцията. Всичко за атаката можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

На 7 януари 2015 г. братята Шериф и Саид Куаши щурмуват редакцията на сатиричния вестник в Париж, убивайки 12 видни журналисти и карикатуристи, скандирайки, че са отмъстили за пророка (Мохамед).

Оттогава редакцията на вестника е преместена на неизвестно място, което наподобява, както твърдят журналистите, въоръжен бункер с камери за наблюдение и решетки за прозорци.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес