Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Песков изригна срещу Франция заради далекобойните ракети за Киев (ВИДЕО)

11 юли 2023, 14:58 часа • 4544 прочитания

Говорителят на руския диктатор Владимир Путин - Дмитрий Песков - показа, че в Москва никак не харесват решението на Франция да изпрати ракети с голям обсег на действие в Украйна.

Това стана ясно днес, 11 юли, с изявление на президента Еманюел Макрон по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Париж ще прати на Киев ракетите Scalp за удари дълбоко зад руските линии в Украйна.

ОЩЕ: Франция дава на Украйна далекобойни ракети, Германия - Patriot и танкове (ВИДЕО)

Песков смята, че последици за Русия нямало да има, а само за Украйна.

"Все още не е изяснено за какъв радиус става дума. Това решение е погрешно и може да доведе до последствия за Украйна. Ракетите няма да повлияят на напредъка на специалната военна операция (войната - бел. ред.), а само ще усложнят участието на киевския режим", заяви говорителят на Кремъл.

Украйна вече получи такива далекобойни ракети от Великобритания - под името Storm Shadow. Все още няма уточнение какъв брой Scalp ще получи Киев от Париж. Франция разполага с по-малко от 400 такива ракети.

Scalp/Storm Shadow е англо-френско оръжие с обсег на действие около 300 км - най-дългият от всички западни оръжия, доставяни на Украйна досега.

ОЩЕ: Зеленски: Има възможност за изтъргуване на членството на Украйна в НАТО в преговори с Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес