Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак замислят подпалване на Корана утре в Стокхолм

02 август 2023, 13:15 часа • 1568 прочитания

Полицията на Стокхолм е дала разрешение за провеждането на акция на 3 август, по време на която се планира подпалване на Корана, съобщи вестник „Svenska dagbladet“.

По думите на организаторите, целта на мероприятието е да се покаже, че религията също е политика. „Надявам се, че целият свят ще разбере за това събитие, тъй като е важно да се признае, че религията има политически елемент“, заявиха от там.

Още: Пак гориха Корана в Швеция

Припомняме, че на 31 юли пред парламента в Стокхолм двама мъже изгориха Корана на протест, подобен на предишните, които предизвикаха напрежение между Швеция и страните от Близкия изток. Салван Момика и Салван Наджем ритаха и тъпчеха мюсюлманската свещена книга, подпалвайки страници, преди да я затворят с трясък, както направиха на протест пред главната джамия в Стокхолм в края на миналия месец, предизвиквайки възмущение и осъждане в целия Близък изток. Подобен протест беше организиран пред посолството на Ирак в Стокхолм на 20 юли, където те стъпкаха религиозното четиво, без да го изгорят.

Шведската полиция и тогава даде разрешение за протеста на участниците в кампанията, които се надяват Корана да бъде забранен в страната, според местните медии. „Ще го горя много пъти, докато не го забраните“, каза организаторът Салван Наджем.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес