Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От охрана на Путин до главен кадровик на Кремъл: Кой е загадъчният Дмитрий Миронов?

04 август 2024, 18:00 часа • 3825 прочитания

Докато диктаторът Владимир Путин свива кръга си на доверие, бивш служител на тайните служби се превръща в един от най-близките му сътрудници.

Дмитрий Миронов е неразгадаема фигура. През последните години едрият руски служител рядко се появява на публични места. Макар че загадъчният 55-годишен мъж е почти непознат дори в родината си, той има все по-голямо влияние в Кремъл, твърдят източници, които са разговаряли с независимото руско издание "Важни истории".

Още: Еван Гершкович със смело предложение към Путин минути преди да бъде освободен (ВИДЕО)

Кой е Дмитрий Миронов?

През последните три десетилетия Миронов се е издигнал от редиците на президентската служба за сигурност, за да се превърне в един от най-близките съветници на издирвания от съда в Хага руски диктатор. А източници в Русия твърдят, че властта му далеч надхвърля официалните му титли. Един от тях дори казва, че Путин дори го нарича "моя малък син".

Миронов принадлежи към елитната класа на бившите служители на службите за сигурност, които през последните години се издигнаха до върха на властовата пирамида на Путин и по пътя си получиха финансови облаги. Диктаторът започна да привлича тази кохорта в правителството, след като през 2011 и 2012 г. Москва беше разтърсена от масови протести с искане за политически реформи.

След повече от две десетилетия във Федералната служба за охрана (ФСО), която осигурява защита на президента и други висши служители, през 2014 г. Миронов е издигнат в ключов отдел в Министерството на вътрешните работи и оттогава заема редица длъжности, които го приближават до Путин и до сърцето на правителството.

В допълнение към поста си на президентски съветник той вече е и главен кадровик на Кремъл, който одобрява или отхвърля кандидати за висши длъжности в правителството и държавната администрация. Комисията по въпросите на държавната служба, която Миронов ръководи от 2022 г. насам, е натоварена да подготвя предложения за Путин относно висшия персонал. А тази комисия е много важна - тя може да спре всякакви назначения.

Още: След размяната: Стана ясно къде е най-големият жив опозиционер на Путин (ВИДЕО)

Два източника в Русия, които разговарят с "Важни истории", при условие за анонимност, заявяват, че задълженията на Миронов се простират отвъд тези официални отговорности. Сега той е високопоставен помощник, който изпълнява "специални проекти" за президента на Руската федерация. За разлика от други съюзници на Путин, чието влияние е свързано с натрупването на финансови или властови ресурси, статутът на бившите телохранители се основава на "личното доверие на техния главен покровител", казва Николай Петров - експерт по Русия и гостуващ сътрудник в Германския институт за международни отношения и сигурност. Той е цитиран от Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP) - организацията е партньор на изданието "Важни истории".

Петров, който е писал за възхода на тази класа, казва, че групата е станала все по-влиятелна, тъй като през последните години Путин е затворил редиците на най-близкото си обкръжение, особено след пандемията и пълномащабното нахлуване в Украйна. "Тези момчета не са ефикасни по отношение на професионалните услуги, освен да служат като телохранители, но което е по-важно, те са абсолютно контролирани от него", казва той пред OCCRP, описвайки бившите охранители като "аватари" на диктатора."Путин, който е много добър във вземането на кадрови решения, вижда това доста добре".

Докато някои от тези бивши телохранители са добре известни в Русия, Миронов до голяма степен е останал извън светлините на прожекторите.

Бизнесът на семейството му работи в тясно сътрудничество с държавата. По-специално, строителната фирма на по-малкия му брат се радва на множество договори за милиони долари от контролирания от Русия енергиен гигант "Газпром" и неговите дъщерни дружества. Макар че Миронов не участва пряко в надзора на "Газпром", неговият висок статус може да му е дал властта да лобира за това компанията на брат му да получава държавни поръчки, казва един от цитираните анализатори.

Още: Убиецът Вадим Красиков е на свобода: Путин бил готов на всичко, за да си го върне? (ВИДЕО)

Пътят към властта

Миронов е роден през 1968 г. в югоизточния град Хабаровск. Баща му и дядо му са полковници, като последният е обявен за "Герой на Съветския съюз" заради службата си през Втората световна война.

Първоначално Миронов тръгва по техните стъпки, като учи в Московското висше командно училище за комбинирани оръжия. През 1990 г. е избран за кадет в Кремълския полк - специална военна част, която охранява правителството и държавните служители. Първата му работа, според един от източниците на "Важни истории", е свързана с ръководенето на културни и спортни събития за полка.

Миронов все още се занимава със спорт - той играе в аматьорската Нощна хокейна лига, създадена от Путин през 2011 г., в която руски официални лица, бизнесмени и бивши професионални хокеисти се срещат във вечерни мачове на леда. Според интервю от 2016 г., дадено от Миронов за руски вестник, той и руският диктатор обикновено играят в противоположни отбори.

Още: Напредък, а какъв е резервът: Смущаващи данни за руската армия (ОБЗОР - ВИДЕО)

Въпреки че не е известно кога двамата са се срещнали за първи път, "Важни истории" твърди, че те са били представени един на друг от Олег Климентиев - член на президентската служба за сигурност. Климентиев е друг бивш охранител, който се е облагодетелствал при Путин и е бил първи заместник-директор на Федералната служба за охрана.

По-късно Миронов става адютант - обозначение в Службата за сигурност на президента за хора, които изпълняват специални задачи, а не осигуряват физическа защита на държавния глава. Бивш телохранител описва адютантите пред руски вестник като "избрана каста от хора".

През този период Миронов също така е бил забелязван от страната на Путин по време на различни разходки. През 2010 г., когато диктаторът изминава 2000 км от Хабаровск до Чита с жълта "Лада Калина", Дмитрий Миронов е сниман заедно с него. През следващата година Миронов придружава Путин на траурното събитие в град Ярославл, след като целият отбор по хокей на лед на "Локомотив" загива в самолетна катастрофа.

След като се сблъска с уличните протести през 2011 г. и 2012 г., Путин започна да премества телохранителите си в самото правителство, което породи опасения, че недоволството назрява и в администрацията. Доверието му към охранителите се е формирало отчасти благодарение на дългогодишната им физическа близост, казва Петров и обяснява, че денонощният характер на работата и честите пътувания са им попречили да изградят други отношения или съюзи. Това "ги прави абсолютно лоялни и абсолютно зависими от Путин и от никой друг. И това е огромното им предимство в очите на Путин".

Още: Чистка на екипа на Шойгу и мистериозна смърт: Разчистват ли се свидетели? (СНИМКИ)

В някои случаи те са били привлечени в правителството, за да изпълняват "функцията на "чистачи" в правоприлагащите органи", отбелязва той.

Снимка: Kremlin.ru

Едно от ранните назначения на Миронов дава пример за това. През 2014 г. той е назначен за ръководител на Главното управление за икономическа сигурност и противодействие на корупцията на Министерството на вътрешните работи, след като бюрото е разтърсено от поредица скандали за подкупи, довели до ареста на бившия му ръководител.

Миронов е смятан за човек, който не е свързан със скандали, според репортаж на руския вестник "Коммерсант" по онова време.

През 2016 г. Миронов и други бивши телохранители и адютанти са изпратени да заемат гражданските постове на губернатори в цялата страна, въпреки че често тези хора нямат опит в държавната администрация. Миронов беше назначен да ръководи Ярославска област, която граничи с Москва, където избирателите се бяха обърнали срещу партията на Путин "Единна Русия".

Още: "Бях сигурен, че ще умра": Сълзи от радост и първи реакции след затворническата размяна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Парите на Миронов

Официалните финансови декларации на Миронов винаги са включвали доста скромни суми. Когато през 2021 г. става помощник в президентската администрация, той декларира доход от 4,4 млн. рубли (около 59 000 долара). През предходните четири години е печелил между 2 и 3 милиона рубли (33 000 - 40 000 долара) годишно. Съпругата му се появява в декларацията през 2019 г. с доход от 4,2 млн. рубли (67 000 долара). От 2022 г. държавните служители вече не са задължени да подават тези декларации.

Но Миронов притежавал луксозни имоти, които изглеждали несъответстващи на декларираната му заплата. През 2014 г. и 2015 г. той декларира собственост върху апартамент с площ 128,5 кв. м в Москва, който репортерите проследиха и стигнаха до елитния жилищен комплекс, известен като "Златните ключове". Разположен в зелена местност в близост до река Раменка, комплексът разполага с мини зоопарк с лами. Подобен апартамент е обявен за продажба през 2016 г. на цена 60 милиона рубли (над 900 000 долара).

Въпреки че вече разполага с луксозно жилище, Дмитрий Миронов, изглежда, е вкарал в действие позната схема, използвана от длъжностни лица, за да получи още по-голям апартамент от държавата.

Още: Бъдещето на Украйна: Пътят, по който в България не успяхме да тръгнем истински

Според съдебни документи - през 2016 г. той е дарил апартамента си в "Златните ключове" на държавата, а в замяна е получил под наем друго, по-голямо жилище. Няколко месеца по-късно съдът одобрява искане за признаване на новия апартамент за собственост на Миронов. В имуществените му декларации, започващи през 2016 г., апартаментът с площ 128,5 кв. м е изчезнал и е заменен с по-големия, който е с площ 176,3 кв. м. Репортерите не намират информация за местонахождението на този имот.

Изтеклите контакти в телефонния указател показват, че съпругата на Миронов също е свързана с луксозни имоти - на някои места тя е вписана като "Татяна Миронова Полянка де лукс" или "Миронова Татяна Солослово" - очевидни препратки към колекция от вили с името "Полянка де лукс", построени за служители в село Солослово от Министерството на президентските въпроси. Тя фигурира и с име, насочващо към престижна локация в центъра на Москва, където са построени няколко къщи по поръчка на администрацията.

Като новодошъл в регион, който обикновено се ръководи от местни жители, Миронов е смятан за дистанциран и не се чувства добре в светлината на прожекторите. Той избягваше публични изяви, рядко се срещаше с местни служители или медии и почти не говореше публично. Но имаше и едно предимство - достъп до Москва.

Непосредствено след встъпването на Миронов в длъжност регионът за първи път получава голям бюджетен заем от Министерството на финансите, съобщават местните медии. Инвестициите започват да валят, а контролираният от държавата енергиен гигант "Газпром", който тогава беше съкратил инвестиционната си програма в Ярославл заради дълговете на региона, обяви инвестиция от около 3,3 млрд. рубли (58,7 млн. долара) за газифициране на региона.

Още: Брюксел действа срещу Орбан: Застрашаваш Шенген с руски терористи

През първите две години от губернаторството на Миронов Путин го е посетил четири пъти в сравнение с един път при предишния губернатор. Това са повече посещения от всеки друг регион - с изключение на окупирания Крим. В един от случаите Путин публично се обръща към губернатора с прякора "Дима", което е знак за тяхната близост.

През 2021 г. Мирнонов е върнат в Москва и заема редица нови длъжности, сред които съветник на президента и ръководител на президентската комисия за персонала в органите за сигурност на държавата, включително Министерството на правосъдието, Прокуратурата, Следствения комитет, Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и помощта при бедствия и Федералната служба за изпълнение на наказанията.

През 2022 г. той подпечатва позицията си на главен кадровик на Кремъл, когато е назначен и за ръководител на президентската Комисия по въпросите на държавната служба. Бивш правителствен служител, пожелал анонимност, описва това като една от "ключовите" позиции в администрацията на диктатора: "Всички висши назначения на длъжности в руското правителство минават през този отдел. Путин има последната дума, но този отдел поставя на бюрото му папки с кандидати с всичките им досиета".

Семейството на Миронов и парите, натрупани на гърба на обикновения руснак

Докато Миронов си кротува тихо и се фокусира върху властта, семейството му явно натрупва богатство благодарение на сделки с руската държава.

През 2015 г. брат му Евгений придобива дял в "Техноспецстрой" - малка строителна фирма, изграждаща газопроводи в Русия, с годишен приход от малко над 200 млн. рубли (около 3,5 млн. долара).

През следващите години приходите на "Техноспецстрой" нарастват значително. Според публично достъпните отчети на компанията - дружеството е сключило договори на стойност най-малко 28,9 млрд. рубли (над 450 млн. долара) за "Силата на Сибир" - проект на "Газпром" за подпомагане на изграждането на голям газопровод през Сибир, по който да се транспортира руски газ до Китай.

През 2022 г. Евгений става едноличен собственик на "Техноспецстрой", след като съсобственикът умира. Оттогава приходите на компанията продължават да растат, като през 2023 г. възлизат на почти 19 млрд. рубли (211,5 млн. долара).

Зад нарастването на приходите обаче се крие любопитен механизъм - "Техноспецстрой" продължава да получава работа от дъщерните дружества на "Газпром". Всъщност през 2023 г. компанията получава почти всички свои приходи от дъщерни дружества на енергийния гигант. И все пак дружеството не е извършвало работата самостоятелно - то е наемало "Газпром" за извършване на строителни работи, според документи, получени от "Важни истории". Документите показват, че почти половината от стойността на договорите с "Газпром" е била платена на енергийния гигант за строителни и монтажни работи, което повдига въпроса защо изобщо е било необходимо участието на "Техноспецстрой". Двете компании мълчат.

Евгений печели пари от държавата и чрез друга строителна компания, на която е съсобственик, наречена SK RusTrest. Основният клиент на компанията са Руските железници, въпреки че тя получава договори и от дъщерното дружество на "Газпром" - "Моек", и от московската държавна компания за водоснабдяване и канализация "Мосводоканал", която е подписала договори за 2,7 млрд. рубли (36 млн. долара) с RusTrest през 2020-2022 г.

През 2023 г. приходите на компанията възлизат на 11,6 млрд. рубли (130 млн. долара), което осигурява на собствениците ѝ 1,58 млрд. рубли (над 17 млн. долара) под формата на дивиденти, според финансовите ѝ отчети. Евгений Миронов притежава 50% от акциите на фирмата.

OCCRP вече съобщи през 2018 г. за това как Евгений е бил сред група бивши телохранители на Путин, които са придобили ценни земи извън Москва с големи отстъпки.

Още: Говорителят на Кремъл: Путин има уникален мозък

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес