Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 3 до 8 000 евро вземат литовски превозвачи от нелегални мигранти

12 август 2021, 16:47 часа • 1897 прочитания

Организатори на нелегална миграция в Литва прекарват мигранти, озовали се в страната, в западноевропейски страни срещу такса до 8500 евро, съобщи националното радио LRT, екип от служители на което е провело журналистическа разследване.

Събраните данни показват, че литовци участват в международната мрежа за контрабанда на мигранти.

"Пътят от Литва до Германия струва от 3 000 до 8 500 евро. На тези, които са платили максималната сума, се обещават фалшиви документи", се посочва в портала LRT.

Сред участниците в незаконния трафик журналистите идентифицирали литовски компании, извършващи превоз на товари по международни маршрути. Някои от схемите за бягство от Литва се координират от говорещи арабски език, които искат заплщане на пътуването чрез застрахователни компании в Турция.

"Това позволява да се заобиколи традиционната банкова система и да не се оставят следи от финансови трансакции", твърди LRT.

От началото на годината над 4000 нелегални мигранти от азиатски и африкански страни са задържани на литовско-беларуската граница. Това е 50 пъти повече, отколкото през цялата 2020 година. Смята се, че тяхната крайна цел са страните от Запада. В края на май президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му служи като бариера за прехвърлянето на нелегални мигранти в съседна държава, но предвид политическия натиск от Запада, Минск може да се замисли дали си струва да продължи да го прави.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес