Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъден бивш банкер в изгнание се обяви за лидер на протестите в Казахстан

07 януари 2022, 15:03 часа • 5039 прочитания

Казахстанският опозиционер и бивш главен изпълнителен директор на БТА Банк Мухтар Аблязов, който получи политическо убежище във Франция, след като беше осъден задочно в Казахстан, се обяви за лидер на опозицията и на протестите в страната.

"Възприемам себе си като лидер на опозицията. Всеки ден протестиращи ми се обаждат и ме питат: "Какво да правим? Ние сме тук: какво да правим?", каза Аблязов, цитиран от Ройтерс.

През юни 2017 г. Специализираният междурайонен наказателен съд в Алмати призна Аблязов за виновен в създаване на престъпно сдружение и присвояване на средства от БТА Банк и го осъди на 20 години затвор с конфискация на имуществото. Процесът се проведе в отсъствието на Аблязов, който от години живее в чужбина. По данни на Националното бюро за борба с корупцията общият размер на щетите, нанесени от бившия банкер, надхвърля 7,5 милиарда долара.

През март 2018 г. Есилският районен съд в Астана обяви нерегистрираното движение "Демократичен избор на Казахстан" (ДИК), ръководено от Аблязов, за екстремистка организация и забрани дейността му в страната. Според Главната прокуратура целта на Аблязов е да свали и завземе властта. Той е и инициатор на протестите, които се проведоха в републиката на 9 юни 2019 г., в деня на президентските избори. По това време в най-големите градове на страната Нур Султан и Аламти бяха задържани стотици хора.

Отделно от това през 2018 г. съд в Казахстан осъди задочно бившия ръководител на БТА Банк на доживотен затвор за убийството на бизнес партньора му Ержан Татишев през 2004 г.

Междувременно руските миротворчески сили съобщиха, че контролират летището в Алмати, където денонощно пристигат десантни части.

Говорителят на Министерството на отбраната в Москва ген. майор Игор Конашенков съобщи, че за командир на миротворческата операция в Казахстан е назначен ген. полковник Андрей Сердюков. Той е герой на Русия след участието си в присъединяването на Крим през 2014 г. и е командвал руската операция в Сирия.

Сердюков е командир на въздушно десантните сили, които са ядро на контингента от няколко бивши съветски републики, обединени в Организацията на държавите за колективна сигурност. Конашенков обясни, че изпращаните в Казахстан войници имат реален боен опит и веднага пристъпват към изпълнение на задачите си. "Всички военнослужещи от руския контингент са преминали специална подготовка и имат реален боен опит", каза той. С руски транспортни самолети се превозват и войници от Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Международната операция се оправдава с твърдение, че Казахстан е атакуван от "терористични банди", наброяващи 20 000 души, и че там е задействано крило на "Ислямска държава".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес