Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията в Грузия иска още протести - докато не се поеме "прозападен курс"

09 март 2023, 10:59 часа • 2133 прочитания

Грузинските опозиционни партии обещаха да продължат да протестират дори след като стана ясно, че спорният законопроект за "чуждестранните агенти" отпада. Именно той предизвика масовите демонстрации и сблъсъци между полиция и граждани в два поредни дни.

Днес управляващата партия обеща да отмени готвения закон, след като той мина само на първо четене. Правителството съобщи, че документът бива изтеглен "безусловно", като са отправени и запитвания за мнение от страна на Венецианската комисия към Съвета на Европа.

"Докато няма гаранции, че Грузия твърдо е поела прозападен курс, тези процеси няма да спрат", заявиха в съвместно изявление група опозиционни партии, цитирани от АФП и БГНЕС. Те обявиха нов митинг, планиран за вечерта на 9 март, и поискаха освобождаването на десетките задържани протестиращи.

При размириците в Тбилиси са били арестувани най-малко 77 души.

Считаше се, че законът ще попречи на евроинтеграцията на Грузия и че е преписан от Русия, където преди 11 г. е приет подобен. Той предвиждаше, че всяка организация, която получава над 20% финансиране от чужбина, трябва да се регистрира като "чуждестранен агент" и да се подложи на мониторинг от страна на властите.

Грузинците се опасяваха, че така ще се заглушат независимите медии и че ще бъдат засегнати ключови неправителствени организации, което ще доведе до ограничаване на гражданските права.

ОЩЕ: Втора нощ на сблъсъци: Протестиращи издигат барикади в Тбилиси, по улиците се носи сълзотворен газ (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес