Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията се прояви добре на местните избори в Москва

11 септември 2017, 08:51 часа • 4163 прочитания

Опозиционните кандидати Иля Азар, Люся Штайн и Иля Яшин са спечелили местните избори в Москва, съобщи изданието "Новая газета". По информация на медията в първи окръг на район Хамовники нито един депутат на "Единна Русия" не е спечелил място.

Представителите на движение "Солидарност" са получили 7 от 10 места на изборите за Съвета на депутатите на общинския Красноселски район в Москва, съобщи представителят на движението Иля Яшин, цитиран от Интерфакс. Според РИА Новости избирателните комисии не са потвърдили тази информация.

"Единна Русия" е разгромена. Борис Немцов щеше да е много щастлив." Така коментира победата на Яшин в Москва друг опозиционен лидер Алексей Навални.

Според официалната информация в големите руски медии, кандидатите от „Единна Русия“ са спечелили местните избори за губернатори, сочат предварителните данни.

Избори се проведоха в Севастопол, Бурятия, Удмуртия, Мордовия, Карелия, Томска, Свердловска, Ярославска, Белгородска, Новгородска, Саратовска, Рязанска, Кировска и Калининградска области, в Пермския край и република Марий Ел. Избирателната активност е била в рамките от 30 до 50%, съобщи руският опозиционнен сайт meduza.io.

В Свердловска област до изборите не е бил допуснат кметът на Екатеринбург Евгений Ройзман, който не е събрал необходимата подкрепа от местните депутати. Ройзман нарече изборите „измама за избирателите“ и призова за бойкот на гласуването. През 2013 година той спечели кметските избори, като получи една трета от гласовете, изпреварвайки кандидата от „Единна Русия“.

По информация на ТАСС премиерът на Русия Дмитрий Медведев е заявил, че изборите са се провели „на високо ниво“.

В Москва, където се избираха 125 районни кметове, са получени 532 жалби, свързани с нарушения на изборния процес, съобщава още ТАСС.

Представители от 12 страни са наблюдавали изборите, като властите уточниха, че това не са били "наблюдатели", а "експерти, поканени като гости."

До полунощ на 10 септември все още не бяха обявени крайните резултати.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес