Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН обвини ЕС в злоупотреба с мигранти от Либия

27 март 2023, 22:56 часа • 1048 прочитания

Подкрепата на Европейския съюз за либийските власти, които спират и задържат мигранти, означава, че блокът "подпомага и подстрекава" извършването на нарушения на правата на мигрантите. Това съобщи Ройтерс, като цитира следовател от мисията на ООН.

Европейският съюз и държавите членки предоставят подкрепа и обучение на либийската брегова охрана, която връща мигрантите, спирани в морето, в центрове за задържане, и чрез италианското правителство предоставят финансиране на либийски програми за управление на границите.

Следователят Чалока Беяни направи изявление, след като мисия на ООН за установяване на фактите, представи доклад. В него се посочва, че в центровете за задържане на мигранти са извършвани престъпления срещу човечеството. "Не твърдим, че Европейският съюз и неговите държави-членки са извършили тези престъпления. Въпросът е, че предоставената подкрепа е подпомогнала и подтикнала извършването на престъпленията", заяви Беяни, който е член на независимата мисия, предаде БТА. 

Говорител на Европейската комисия по въпросите на миграцията не отговори на молбата за коментар, уточни Ройтерс. Въпреки това Петер Стано, главен говорител на Европейския съюз по външните работи, заяви на брифинг преди публикуването на доклада, че "предоставяме помощ, за да помогнем на Либия да подобри работата си в областта на търсенето и спасяването, било с плавателни съдове, било с оборудване или с обучение, като се обръща внимание на правата на човека".

Критиките към Европейския съюз са сходни с тези на ръководителя на ООН по правата на човека, както и на "Хюмън райтс уоч" (Human Rights Watch) и други правозащитни организации през последните години. Либийските власти не бяха открити за коментар. В миналото обаче те винаги са отричали да има системни злоупотреби с мигранти, отбелязва Ройтерс.

След подкрепяното от НАТО въстание през 2011 г. и разделението на страната през 2014 г. между враждуващите източни и западни фракции, мирът в Либия е трудно постижим. Големите сражения приключиха през 2020 г., но напредъкът към политическо решение е скромен, а въоръжените групировки доминират на терен.

"Нарушенията и злоупотребите, разследвани от мисията, са свързани предимно с укрепването на властта и обогатяването на милициите и други свързани с държавата групи", пише в доклада. "Трафикът, поробването, принудителният труд, лишаването от свобода, изнудването и контрабандата на уязвими мигранти генерират значителни приходи за отделни лица, групи и държавни институции", се казва още в текста.

Злоупотребите са били особено тежки по отношение на 670 000 мигранти в Либия, които според доклада са преживели "ужасяващ цикъл на насилие" от момента, в който трафикантите ги вкарат в Либия, и включват многократни произволни задържания.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес