Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ограниченията заради коронавируса предотвратяват смъртността от мръсния въздух

30 април 2020, 21:03 часа • 3275 прочитания

Рестриктивните мерки, въведени във връзка с разпространението на новия вид коронавирус в света, допринесоха за значително подобряване на околната среда и предотвратиха около 11 хиляди смъртни случая в Европа през последния месец, се казва в доклад, публикуван на уебсайта на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух (CREA), цитиран от РИА Носвости.

Както беше отбелязано в проучването, благодарение на антикоронавирусните мерки, производството на електроенергия на въглища е намаляло с 37%, а нивото на потребление на нефтопродукти е намаляло с една трета. Поради това концентрацията на азотен диоксид във въздуха е спаднала с 40%, а съдържанието на твърди частици във въздуха - с 10%.

"(В резултат - изд.) Бяха предотвратени 11 хиляди смъртни случая поради замърсяване на въздуха", се казва в проучването.

Отбелязва се, че в по-голяма степен отрицателните ефекти от замърсяването на въздуха върху здравето на хората са избегнати в Германия, Великобритания, Италия, Испания, Полша и Португалия.

Освен това броят на случаите на астма сред децата в Европа са намаляли с шест хиляди на месец, а броят на спешните повиквания поради астматични пристъпи - с 1900. Броят на пропуснатите работни дни е намалял с 1,3 милиона. Отбелязва се също, че броят на ражданията на недоносени деца е намалял с 600. Според проучването тези показатели са свързани и с подобрената екологична обстановка и последствията от тези промени могат да се наблюдават и в бъдеще.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес