Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: ЕК поиска начало на преговори за членство на Украйна в ЕС

07 юни 2024, 14:26 часа • 2308 прочитания

Европейската комисия препоръча на Съвета на ЕС да започне преговори за присъединяване на Украйна и Молдова към Европейския съюз. Това съобщи представителят на ЕК Ана Писонеро на 7 юни.

"Предоставихме на страните членки актуална информация, според която смятаме, че Украйна и Молдова са изпълнили всички условия. Решението сега е в ръцете на страните членки", заяви тя, цитирана от "Радио Свобода".

Началото на преговорите само по себе си не означава бързо приемане в ЕС. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вече посочи, че Украйна може да стане член на ЕС до 2030 г.

Още: Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

Унгарското вето

Малко по-рано днес авторитетният британски вестник Financial Times съобщи, позовавайки се на свои източници, че днес ЕК ще препоръча началото на преговори за членство с Украйна. Според материала Комисията смята, че Киев е изпълнил основните критерии: антикорупционните мерки, ограниченията върху политическото лобиране, правилата за деклариране на имуществото на държавните служители и защитата на езиците, използвани от националните малцинства.

Снимка: Getty Images

Молдова също е изпълнила изискванията към себе си, обявиха от Еврокомисията.

Още: ЕК иска старт на преговорите за Украйна в ЕС, преди Унгария да поеме председателството

ЕК иска започване на преговорите, преди Унгария да поеме председателството на Съвета на ЕС - т.е. 1 юли. Оттогава насетне правителството на Виктор Орбан, което е скептично към ЕС и Украйна, ще определя дневния ред на блока.

Припомняме, че Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членки на ЕС, но до момента Унгария е пречка пред Киев заради статута на унгарското малцинство в Закарпатието.

Още: Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес