Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма технически забележки към България при плащането на евросредства за 2012 година

05 ноември 2013, 17:53 часа • 15377 прочитания

България отсъства от отрицателните примери в представения днес годишен доклад на Европейската сметна палата за разходването на средствата от европейския бюджет за 2012 г.

При представянето на заключенията председателят на Европейската сметна палата Виктор Калдейра изрично подчерта, че грешките не означават злоупотреба с евросредствата, а неспазването на правилата и процедурите за разходването им.

„Това е добра новина за страната, особено на фона на увеличаването на грешките при изплащане на средства по европейски проекти”, коментира Ивайло Калфин след представянето на заключенията на европейските одитори пред Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент в Брюксел.

Калфин настоя да се направи обстоен анализ за причините за увеличаване на грешките, тъй като страните членки са изпълнили повечето от препоръките на Европейската сметна палата за засилване на контрола върху разходването на средствата от бюджета на ЕС и въпреки това грешките не намаляват.

„Вземането на мерки е наложително”, заяви Калфин, който е член на парламентарната Комисия за бюджетен контрол.

Докладът сочи, че през 2012 г. 4,8 % от евросредствата са похарчени неправомерно в сравнение с 3,9 на сто за предходната година. Отбелязва се, че всички области на оперативни разходи са съществено засегнати.

Най-голямо е увеличението на грешките при социалните фондове от 2,2 на 3,2%. Проблемите при изплащането на средства от евробюджета на бенефициентите са най-съществени във фонда за развитие на селските региони, където грешките са 7,9% и са засегнати 63% от направените преводи. На второ място са средствата за регионална политика – 6,3% грешки, засягащи 49% от транзакциите. Следват парите за наука и изследвания, където грешки са установени в 3,9% от проверените от Сметната палата разходи, които са свързани с 49% от транзакциите.

Като типични грешки се сочат изплащането на средства на бенефициенти или проекти, които не са допустими за финансиране, или закупуването на услуги и стоки и извършването на инвестиции без съответно прилагане на правилата за обществените поръчки.

Сметната палата не е открила измами с евросредства, които да предаде на службата ОЛАФ, призвана да ги разследва. Става дума за пари, които не е трябвало да бъдат изплатени, тъй като не са били използвани в съответствие с приложимото законодателство.

Сметната палата отправя критики към държавите членки, които заедно с Европейската комисия управляват 80 на сто от средствата. В част от случаите те са разполагали с достатъчно налична информация за разкриване и коригиране на грешките, преди да поискат възстановяване на средствата от бюджета на ЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес