Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО ще има помощник генерален секретар по разузнаването

13 юни 2016, 17:56 часа • 980 прочитания

НАТО планира създаването на нов ръководен пост по разузнаването. Това потвърди генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Ден преди редовна сеща на военните министри на Алианса в Брюксел пред журналисти той говори и за други теми от дневния ред.

Водят се преговори за назначаването на помощник генерален секретар на НАТО, който да отговаря за подобряване на обмена на разузнавателна информация, стана ясно от Йенс Столтенбелг, предаде БНР.

"Едно от големите предимства на НАТО е, че доказа способността си да споделя класифицирана информация между съюзниците си. Сега искаме да подобрим още тази работа с нова позиция – помощник генерален секретар по разузнаването. Очаквам споразумение до срещата на върха", каза Столтенберг.

Лидерите от Алианса ще се съберат на 8 и 9 юли във Варшава. На въпрос как НАТО може да съдейства срещу терористични актове като този в Орландо, генералният секретар отговори.

"До голяма степен това зависи от вътрешното полицейско разузнаване. НАТО може да работи за стабилизирането на съседните региони. Защото отново виждаме, че екстремизмът там вдъхновява тероризма по нашите улици – видяхме го в Париж, в Анкара, Брюксел и много други страни от НАТО", обясни още Йенс Столтенберг.

Във вторник и в сряда военните министри ще решават детайлите за постоянното разполагане на четири сухопътни батальона под натовско командване в Полша и балтийските републики.

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес