Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напълно ваксинираните, влизащи от Франция в Англия, няма да подлежат на карантина

05 август 2021, 07:25 часа • 1435 прочитания

Граждани от Франция с напълно завършен цикъл от ваксинации, които влизат в Обединеното кралство, няма да подлежат на карантина, съобщава британското правителство, пише БГНЕС. Миналата седмица Лондон реши да премахне изискването за 10-дневна карантина за хората, идващи от страни с повишени нива на заразени, при условие, че са напълно ваксинирани.

Франция, обаче, заради многото си новозаразени, остана в "оранжевата" зона, и карантинните ограничения останаха в сила. Това предизвика критики от френското правителство, което нарече решението „дискриминационно“ и „научно необосновано“. Британците във Франция също осъдиха този ход. Министерството на транспорта на Великобритания обяви, че промяната влиза в сила от 05:00 ч. в неделя, 8 август, заради факта, че "делът на нозоваразените е спаднал".

Само британски или ирландски граждани или хора, пребиваващи във Великобритания, имат право да влизат в страната, ако пътуват от страна с червен код за заразени. Те, обаче, трябва да представят отрицателен тест преди преди заминаването си и да прекарат задължителна карантина в определен за целта хотел при пристигането си, а по време на престоя си там трябва да се подложат на два теста за COVID. Здравните власти във Великобритания вече обявиха, че разходите за престой в лечебно заведение ще бъдат увеличени до 2 285 паунда (2 682 евро) за един възрастен и 1430 паунда (1 679 евро) за втори възрастен. Целта е здравната система да има възможност да поеме случаите.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес