Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Награда „Вацлав Хавел“ за затворената лидерка на опозицията в Беларус

27 септември 2021, 18:15 часа • 1187 прочитания

Затворената лидерка на опозицията в Беларус Мария Колесникова бе удостоена в понеделник с една от най-ценните европейски награди за правата на човека - наградата „Вацлав Хавел“ за воденето на протести срещу вечния президент Александър Лукашенко миналата година.

Колесникова беше осъдена на 11 години затвор миналия месец заради ролята си в масовите протести, които избухнаха след като Лукашенко заяви победата си на оспорвани избори.

39-годишната активистка, бивша флейтистка в белоруската филхармония, беше арестувана, след като се съпротивляваше на депортиране от страната, и беше задържана в продължение на една година преди делото й при затворени врати.

Наградата, кръстена на дисидента чешки драматург, ръководил прехода на страната си от комунизъм към демокрация, се присъжда ежегодно от Съвета на Европа в Страсбург за действия на гражданското общество в защита на правата на човека. Обявявайки наградата, председателят на парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Деймс заяви, че единственото „престъпление“ на Колесникова е „искането да има думата кой ще отговаря за нейната страна“.

"В изправянето срещу режим, който използва сила и бруталност срещу мирни и законни протестиращи ... г -жа Колесникова наистина демонстрира смелост", добави той.

Приемайки наградата от нейно име на асамблеята в Страсбург, сестрата на Колесникова Татяна Хомич заяви, че това е „знак на солидарност на целия демократичен свят с народа на Беларус“. Като държеше снимка на сестра си, тя каза: „Ако не искате Беларус да се превърне в Гулаг, трябва да подкрепим беларуския народ днес и сега“.

Предишни носители на наградата „Вацлав Хавел“, която идва с 60 000 евро, са уйгурският интелектуалец Илхам Тохти и саудитският активист за правата на човека Луджайн ал Хатлул.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес