Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 5000 души излязоха на нов протест в Грузия (ВИДЕО)

08 март 2023, 17:21 часа • 1898 прочитания

За втори пореден ден в Грузия се провеждат масови протести срещу новия закон за „чуждестранните агенти“, приет от местния парламент на първо четене. Вчера той предизвика сблъсъци с полицията в центъра на Тбилиси, а днес – 8 март, недоволни граждани отново излязоха на улиците.

Според журналисти, отразяващи случващото се на място, в следобедните часове вече са се събрали над 5000 души. Те или се намират пред парламента, или са се насочили към сградата.

Видеа в социалните мрежи, публикувани от беларуската опозиционна телевизия NEXTA, показват дълги колони от хора, развяващи националния флаг и знамето на ЕС. Според тях приемането на новия закон, копиран от Русия и Владимир Путин, ще попречи на евроинтеграцията на Грузия.

Според текстовете всяка организация, която получава над 20% финансиране от чужбина, трябва да се регистрира като „чуждестранен агент“ и да се подложи на мониторинг от страна на властите, за да не ѝ бъдат наложени солидни глоби. Преди 11 г. на подобна база беше приет закон в Русия.

Най-малко 66 души са били задържани по време на мащабния протест пред парламента в Грузия във вторник вечерта, съобщи Министерството на вътрешните работи в Тбилиси. Демонстрантите са били арестувани за "дребно хулиганство", неподчинение на органите на реда и хвърляне на "коктейли "Молотов" и камъни" по полицаи.

Местното МВР отвърна със сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес