Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 100 от върналите се в Германия ислямисти имат бойна подготовка

24 май 2020, 16:50 часа • 2038 прочитания

Повече от 100 от завърналите се в Германия участници в ислямистки групировки са участвали активно в бойни действия в Ирак или Сирия или са получили бойна подготовка. Това съобщи днес ДПА, позовавайки се на данни от федералното министерство на вътрешните работи.

През 2014 г. терористичната организация „Ислямска държава” завзе значителна част от Северен и Източен Ирак, като постепенно разпространи влиянието си върху обширни региони в съседна Сирия, в която има гражданска война. През последните години групировката претърпя сериозно поражение в Ирак и на практика изгуби всички превзети сирийски територии. Това принуди воюващите в нейните редици граждани на различни страни да напуснат районите на бойните действия, пише „Дойче веле”.

Всички завърнали се в Германия ислямисти се намират под особеното внимание на силите на реда, а срещу тях се водят разследвания и съдебни процеси. Броят на присъдите, според говорителя на вътрешното министерство, е в „двуцифрен диапазон”.

Освен наказателно преследване и наблюдение, органите на сигурността провеждат реинтеграция и дерадикализация, твърдят от министерството.

По-рано беше съобщено, че по данни на силите за сигурност, в Германия има около 2 080 потенциално опасни ислямисти.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес