Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"На прага на гражданска война": Франция предупреди за опасност от разпадане на Ливан

22 октомври 2024, 06:15 часа • 791 прочитания

Френският министър на отбраната Себастиан Лекорню предупреди за опасност от разпадане на Ливан и риск от „предстояща гражданска война“, предаде БГНЕС. „Нашата позиция в момента се основава главно на страха от предстояща гражданска война в Ливан“, заяви Лекорню пред телевизионния канал LCI.

Още: Разкриха условията на Израел за примирие в Ливан (ВИДЕО)

Отслабването на "Хизбула" е добра новина

В подкрепа на това той спомена разселеното население, „много силната междуконфесионална динамика“ и „отслабването на Хизбула, което е добра новина, няма как да го отречем“.

„Но можете да видите, че Ливан може да се срине напълно, дори повече, отколкото вече се е сринал“, добави френският министър.

Освен хуманитарните въпроси, международната конференция за Ливан, насрочена за 24 октомври в Париж, има за цел да предостави на ливанската армия средства за „гарантиране на суверенитета на Ливан“.

Министър-председателят на Ливан Наджиб Микати посочи, че на тази конференция възнамерява да поиска „помощ в областта на сигурността“, свързана с „всичко, което се отнася до армията и силите за вътрешна сигурност“.

По отношение на „сините каски“ на Временните сили на ООН (ЮНИФИЛ) Себастиан Лекорню изрази съжаление, че „мерките за сигурност, които са от съществено значение за операциите, не винаги се вземат от ЦАХАЛ (израелската армия)“. 

Още: Голям брой жертви при удар в Газа, Израел отново атакува "Хизбула" в Бейрут (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес