Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдовската полиция глобява хора, излезли с Георгиевска лентичка на 9 май (ВИДЕО)

09 май 2023, 11:28 часа • 2056 прочитания

Днес в Молдова полицаи започнаха да глобяват хората, които празнуват Деня на победата (9 май) с лентичката на "Свети Георги".

Това съобщават очевидци по време на шествие в памет на загиналите в Отечествената война. Видеокадри от събитието бяха показани от беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

На тях се вижда, че т.нар. Георгиевска лентичка е поставена на портретите на загиналите ветерани, издигнати от техни роднини. Те опитват да се защитят от полицията, но тя им налага глоби.

Лентата на Свети Георги е руски военен символ, състоящ се от черен и оранжев двуцветен модел, с три черни и две оранжеви ивици. Акцията по раздаване и носене на символичнитe ленти е по случай Деня на победата на СССР във Великата Отечествена война (9 май, 1945).

Междувременно в България се проведе шествие на "Безсмъртния полк" с руски и съветски знамена въпреки издадената днес заповед за забрана от столичния кмет Йорданка Фандъкова и огромния обществен натиск срещу марша. Очевидно липсваше координация между полицията и Столична община, тъй като полицаите не направиха нищо, за да спрат началото на шествието.

ОЩЕ: Въпреки забраната: "Безсмъртният полк" развя руски знамена в София (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес