Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мир в Украйна: Няма да го бъде чрез окупация (ВИДЕО)

16 юни 2024, 08:22 часа • 7769 прочитания

Опазване и зачитане на териториалната цялост на Украйна. АЕЦ Запорожие да бъде върната от Русия на Украйна. Гарантиран достъп на Украйна до градовете й на Азовско море (най-големите и важни са Мариупол и Бердянск, сега те са под руска окупация). Това са основни линии в проектоспоразумението от конференцията за мир в Украйна, която започна вчера (15 юни) в Швейцария, предаде Reuters: Започна официалната церемония на срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

Финалният вариант на текста ще се обсъжда днес. Проектът, видян от Reuters, е с дата 13 юни, посочва БТА. На срещата не присъстват Русия и Китай, но там са представители на 92 държави от цял свят, включително Саудитска Арабия, Индия и Бразилия - бразилците са в качеството на наблюдатели. Индия и Бразилия са фундаментална част от БРИКС.

Окупацията не е мир

По време на вчерашния ден, редица лидери казаха силни думи, но тези на президента на Молдова Мая Санду резонираха: "Мирът не е капитулация пред агресора. Окупацията на части или цели държави не е мир и никога не може да е основа за мир. Вярва ли някой, на тази маса, че ако предаде част от държавата си, това ще доведе до истински, траен мир". Посланието на Санду е особено силно предвид явната руска хибридна война, на която нейната страна е жертва: Евразийска система за сигурност: Русия преследва имперски интереси в Украйна, Молдова и Армения

Доста по-краен, но и болезнено откровен беше Михал Камински, зам.-председател на Сената на полския парламент. "Съжалявам да го кажа, но Запада сме идиоти. Повтаряме едни и същи грешки по отношение на Русия, но очакваме различни резултати. Това няма да се случи. Ако им подадете ръка, ще ви изядат. Ще ви изядат. Такава им е природата":

На този фон, популярният руски военен телеграм канал "Рибар", чийто създадел е Михаил Звинчук - бившият говорител на руското военно министерство и част от вътрешния информационен кръг на Путин, чете посланията от Швейцария така - "Колективният Запад иска да воюва до последния украинец". Защо – защото политици като председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Олаф Шолц заявиха директно, че замразяването на войната при окупирани от руснаците международно признати украински земи е рецепта за бъдеща война, тъй като Путин няма да спре с това, а ще възстанови силите си и ще атакува отново. А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини западните лидери, че не са готови на "конструктивен диалог" и че се надява да има "по-конструктивна" мирна среща за Украйна в бъдеще. Още по-крайна беше Мария Захарова, говорител на руското МВнР – Запада трябвало да обсъжда условията на Путин, ако "иска да спаси света": За пръв път бе показан проектодоговорът за мир, обсъждан между Москва и Киев през 2022 г.

Междувременно секретарят на "Единна Русия" (партията на Владимир Путин) Андрей Турчак подаде оставка. Този ход се разглежда като понижение, инициирано от Путин, който по-рано този месец назначи Турчак за губернатор на Република Алтай в Южен Сибир. Турчак, който преди това беше смятан за фаворит на Путин, подкрепяше гласно пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и посещаваше окупираните украински територии, за да организира незаконни фиктивни референдуми от името на "Единна Русия". През последните седмици Путин уволни или промени състава на няколко високопоставени служители, включително на най-високите етажи на военния апарат и апарата за сигурност на Москва. През април бившият вече заместник-министър на отбраната Тимур Иванов беше задържан по подозрение в подкуп, а на 13 май руският военен министър Сергей Шойгу беше преместен за ръководител на Съвета за сигурност на страната на мястото на Николай Патрушев, посочва БГНЕС. И изглежда това няма да е всичко в рокадите на Путин – той обърна внимание на бившия кмет на Краснодар Евгений Первишов и то от гледна точка увеличение на "доброволците" за руската армия – защото Первишов е начело на движението "Време за герои", което е съставено от руски ветерани, а разговорът му с Путин беше в смисъл как руските ветерани могат да работят добре на публични постове. С други думи – внушение, че ако се биете и оживеете в Украйна, ви чака сладка държавна службица в Русия, коментира ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната): Войниците са кът: В Русия дават милиони, но в рубли, за да си пушечно месо в Украйна

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сводката за 15 юни на украинския генщаб, има известно повишение на активността на бойните действия. Общо украинците отчитат 91 бойни сблъсъка по цялата фронтова линия – с 10 повече на дневна база. Но има и отделна важна новина – украинският зам.-министър на отбраната генерал Иван Хаврилюк обяви, че новата западна военна помощ (САЩ и чешката инициатива за снаряди) вече идва в по-големи количества в Украйна и руското артилерийско превъзходство вече е спаднало до 5:1, след като преди 2-3 месеца имаше данни за 10:1.

Традиционно най-горещо е Покровското направление (на запад от Авдеевка) – 33 руски пехотни атаки, като 25 са спрени, резултатът от другите 8 не е ясен. Районът на Очеретино остава арена на най-много боеве (Новоалександровка, Сокол, малко по-на юг Новоселовка Перша). Украинският телеграм канал Deep State отчита руски напредък в Сокол и в Новоалександровка.

В най-северната част на линията на боевете също има по-висока руска активност – 6 спрени руски пехотни атаки във Вовчанск и при село Тихо, което е отправна точка към града от изток, отвъд река Вовча (Волча). Украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, е категоричен – има около 200 руснаци в Агрегатния завод във Вовчанск, но това са "и живите, и мъртвите". Според него, те имат отчаяна нужда от подкрепления и муниции, защото на практика са обградени. Информацията за това все още няма потвърждение с геолокализирани видеокадри (има обаче кадри на безмилостна украинска бомбардировка) - но се споделя от украински и руски източници с различаващи се твърдения, като от руска страна отричат обкръжение, само "временно прекъсване на логистиката". Отделно, в Купянското и Лиманското направление е имало общо 15 руски пехотни атаки, 12 от които са спрени – все още текат боеве при Невско. Основните усилия на руснаците са за пробив южно от Купянск. "Рибар" посочва, че руснаците превзели няколко позиции в горските пояси при Хромахмално т.е. в района на Табаевка и че при Терно, в Лиманското направление, по предварителни данни украинците удържали: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

В Кураховското направление е имало 11 руски пехотни атаки, 9 са спрени – в Красногоровка и Григоровка, Прасковиевка, Новомихайловка. Сблъсъци вече има в подстъпите към Константиновка, т.е. руснаците имат лек напредък на запад. А от юг, в участъка на фронта "Времеевски" (линията Бердянск – Велика Новоселка – Угледар) е имало 10 руски пехотни атаки – там боевете са по линията Урожайно – Старомайорско, на 9 километра южно от Велика Новоселка. Украинският генщаб признава, че ситуацията е интензивна, а в Красногоровка – тежка.

На този фон, в Краматорското направление (Часов Яр) и Северското направление е направо тихо – по 4 отбити руски пехотни атаки.

ОЩЕ: Руски БТР-и горят в Украйна, а Путин говори за нов световен ред (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес