Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон посрещна Байдън на Триумфалната арка (СНИМКИ)

08 юни 2024, 15:41 часа • 2047 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон посрещна Джо Байдън на Триумфалната арка в Париж, където двамата положиха венец и запалиха отново огъня на гроба на Незнайния войн. После преминаха по "Шанз-Елизе", придружени от Републиканската гвардия, предаде АФП.

Байдън е във Франция от 5 юни и взе участие във възпоменателните церемонии тази седмица по случай 80-годишнината от десанта в Нормандия, познат като „Деня Д“, който промени хода на Втората световна война.

Още: Байдън е против предложението на Макрон за военни инструктори в Украйна: Politico

Снимка: Getty Images

По-късно днес двамата ще проведат разговори в Елисейския дворец, които ще завършат с тържествена вечеря в чест на американския гост. Доминиращата тема ще бъде войната в Украйна.

В речта си на 6 юни в Нормандия, където американските войски са атакували германските бункери през 1944 г., Байдън направи паралел между Деня "Д" и настоящето. "Те (ветераните) ни призовават", каза Байдън. "Те ни питат: какво ще правим? Те не ни молят да се катерим по тези скали. Те ни молят да останем верни на това, за което се бори Америка", продължи той.

Снимка: Getty Images

"Американската демокрация изисква най-трудното нещо: да вярваме, че сме част от нещо по-голямо от нас самите. Така че демокрацията започва от всеки един от нас", каза още Байдън. 

Още: Започнаха преговорите между Байдън и Зеленски, Байдън се извини за забавянето на помощта

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес