Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македония: Ако не бяхме затворили границата за мигранти с Гърция, Шенген щеше да колабира

19 октомври 2016, 18:55 часа • 1898 прочитания

Ако Република Македония не беше затворила границата с Гърция за мигранти, Шенген щеше да колабира. В същото време всяка една държава щеше да бъде принудена да въвежда граничен контрол. Това заяви македонският министър на външните работи Никола Попоски в интервю за германския вестник Die Wel.

Според него най-добре е било това да бъде извършено от някоя друга държава, но се е наложило това да бъде сторено от Македония. Попоски поиска и размяна на информация със страните от ЕС в борбата срещу тероризма.

"Голям недостатък е фактът, че не ни считат за равнопоставен партньор. А това е необходимо, за да се предотврати трафикът на терористи през бежанските маршрути. За да може да бъде предотвратено това, е необходимо да се увеличи размяната на информации със страните, които не са част от ЕС, но са част от бежанския маршрут", каза още ръководителят на македонската дипломация.

„Македония затвори границата с Гърция, за да докаже, че е готова за присъединяване към ЕС, но до момента от Германия и ЕС не сме получили достатъчно помощ за охраната на границата ни. Ако сравним сумата, която получи Гърция и всичко, което бе направено за тази държава, нещата изглеждат несравними", подчерта Попоски.

По думите му в "лошите дни в страната пристигат по няколкостотин мигранти", но в повечето случаи Македония успява да спре нелегалното преминаване на границите ѝ, съобщава БГНЕС.

Властите в Скопие затвориха т.нар. „Балкански маршрут“ в началото на месец март тази година. През този път миналата година от Гърция организирано в Македония са пристигнали над 750 000 мигранти.

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес