Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон предупреди Путин да се оттегли от Украйна преди да е направил огромна грешка

21 януари 2022, 09:36 часа • 7424 прочитания

Великобритания предупреди руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин, че Западът ще се бори заедно за демокрация срещу диктатурите, които според нея са по-смели от всякога след Студената война, предаде „А Нюз“.

В речта си в Австралия британският министър на външните работи Лиз Тръс заяви, че Западът трябва да реагира заедно на глобалните заплахи, да задълбочи връзките си с демокрациите в Индо-Тихоокеанския регион и да се "изправи срещу глобалните агресори". Глобалните агресори "се стремят да изнасят диктатура като услуга по целия свят. Ето защо режими като Беларус, Северна Корея и Мианмар намират най-близките си съюзници в Москва и Пекин", заяви тя.

Западът, каза Тръс, трябва да работи със съюзници като Австралия, Израел, Индия, Япония и Индонезия, за да се "изправи срещу глобалните агресори", особено в Тихия океан. 

За Запада Русия е диктаторска клептокрация, управлявана от меркантилен елит, който се замесва в безотговорни действия като анексирането на Крим през 2014 г., опитите за намеса в изборите в САЩ и Европа и поредица от високопоставени опити за шпионаж и убийства в чужбина. Руски официални лица твърдят от своя страна, че Западът е разединен, обхванат от русофобия и няма право да поучава Москва как да действа. Китай казва, че Западът все още си мисли, че може да командва света по колониален начин, и заявява, че Пекин ще определи собствения си път без намесата на чужди сили.

Тръс предупреди Путин "да се въздържа и да се оттегли от Украйна, преди да е направил огромна стратегическа грешка".

"Кремъл не е научил уроците на историята и нахлуването ще доведе само до ужасно блато и загуба на човешки животи, както знаем от съветско-афганистанската война и конфликта в Чечения", каза тя.

От 1979 г. до 1989 г. в Афганистан са загинали повече от 15 000 съветски войници и стотици хиляди афганистанци. Водената от САЩ война в Афганистан от 2001 г. до 2021 г. доведе до смъртта на над 3500 души от международната военна коалиция. Около 241 000 души са загинали в зоната на войната в Афганистан и Пакистан от 2001 г. насам, според проекта "Цената на войната" на Института "Уотсън" към университета "Браун".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес