Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Криза в Лондон - британският вътрешен министър подаде оставка

30 април 2018, 06:00 часа • 3800 прочитания

Британският вътрешен министър Амбър Ръд подаде оставка, като причината за решението ѝ е, че е подлъгала британския парламент по отношение на емигрантския скандал „Уиндръш”, предаде Агенция "Фокус".

Става въпрос за потомци на емигранти във Великобритания, дошли в средата на миналия век от Карибските острови. Те така и не са подали молби за редовно гражданство и поради тази причина има депортирани хора – години и години по-късно. Хората са дошли главно от Ямайка, Тринидад и Тобаго, както и други острови от Карибския басейн.

Ръд призна, че действително е имало депортация на потомците на такива хора, като за това са ѝ представени доказателства. Вече бившият британски вътрешен министър всъщност е представила пред Тереза Мей писмо, с което посочва, че се кани да увеличи принудителната депортация на имигранти с 10%. Писмото е от януари тази година и беше публикувано от The Guardian. Ръд се защитаваше, че британските власти не са "нарочили" определени хора, но никой не повярва на тази теза, което в крайна сметка доведе до оставката ѝ. А на 27 април The Guardian публикува и меморандум, изготвен от Агенцията по имиграционните въпроси, в който се казва, че поставената цел е 12 800 принудителни депортации в периода 2017 – 2018 година.

Заради случилото се, опозицията в британския парламент вече поиска от британския премиер Тереза Мей да се яви в пленарна зала и да обясни какво става.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес