Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край: Грузия тръгна по пътя на Русия въпреки кървавите сцени (ВИДЕО)

14 май 2024, 15:49 часа • 6895 прочитания

Парламентът на Грузия прие окончателно изключително спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки призивите на ЕС, САЩ и собствените си граждани. Заради вдъхновения от Кремъл закон в страната избухнаха масови протести, а жестоките сблъсъци между полиция и демонстранти се превърнаха в ежедневие.

Още: ЕС предупреди Грузия: Приемането на закона за чуждестранното влияние ще ви създаде проблем

84 "за", 30 "против"

Днес, 14 май, законопроектът мина в пленарна зала на трето четене благодарение на управляващата партия "Грузинска мечта". Законът носи името „За прозрачността на чуждестранното влияние“. Той получи подкрепата на 84 депутати, а 30 гласуваха "против". 58 народни представители се въздържаха, съобщи Georgia Today.

Какво следва?

С това процесът на парламентарно разглеждане на проектозакона приключи - той ще бъде представен на президента Саломе Зурабишвили за подписване. Прозападният държавен глава вече обяви, че ще наложи вето, но „Грузинска мечта“ има достатъчно депутати в парламента, за да преодолее всякакво препятствие.

Още: "Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

Законът предвижда регистрирането на нестопански (нетърговски) юридически лица и медии като организации, осъществяващи интересите на чужда сила, ако те получават над 20% от приходите си от чужбина.

Според закона всеки, който се счита за „организация, осъществяваща интересите на чужда сила“, трябва да бъде вписан в публичния регистър в едноименна база данни. По време на регистрацията ще бъде необходимо да се отрази полученият доход. В същото време организациите ще имат задължението да попълват финансова декларация всяка година.

Това обаче се счита от мнозина за образец на руския закон, с който диктаторът Владимир Путин разчисти всякаква вътрешна обществена съпротива срещу волята му.

Още: Като у нас: Бой в грузинския парламент, но заради копиран от Русия закон (ВИДЕО)

Протести и нови сблъсъци

Хиляди грузинци се бяха събрали пред парламента и днес, както през последните седмици. Полицията вдигна няколко огради, но това не спря демонстрантите. Някои от протестиращите се опитаха и успяха да ги прескочат, за да стигнат до охраняващите парламента специални сили, съобщи кореспондентът на Paper Kartuli.

Оратори от опозицията прочетоха имената на онези, които са подкрепили законопроекта. Протестиращите междувременно влязоха в поредни сблъсъци с органите на реда, несъгласни от приемането на законопроекта.

Още: За 67 секунди: "Путиновият" закон мина за последно на комисия в Грузия, полицаи биха протестиращи (ВИДЕО)

Припомняме, че в края на миналата година Грузия получи статут на кандидат за членство в ЕС, но тази перспектива е под голяма заплаха - точно това предупреждаваше и блокът през последните седмици.

Още: Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес