Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър буквално каза на Турция да си гледа работата по отношение на газа

14 юли 2017, 08:40 часа • 2495 прочитания

Кипър ще продължи проучването на газовите находища край острова въпреки предупрежденията, които отправи Турция тази седмица. По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му ще предприеме мерки срещу проучванията за газ на кипърските власти, без да дава повече подробности.

В понеделник (10 юли), само няколко дни след провала на последния кръг от преговори за обединението на общностите на Острова на Афродита, турският президент Реджеп Ердоган предупреди международните енергийни компании да не участват в потенциални газови проекти в Кипър, защото иначе щели да влошат отношенията си с Турция. На следващия ден гръцкият премиер Алексис Ципрас демонстрира подкрепа на "суверенните права" на Кипър за експлоатация на своите газови находища.

Островът е разделен от 1974 година насам след инвазията в северната част на турската армия, която реагира на националистически преврат, който имаше за цел да присъедини Кипър към Гърция. Кипърската турска общност обяви независимост, призната единствено от Анкара.

През 2011 година американската компания Noble Energy беше първата, която откри газ край Кипър в блока "Афродита", чиито резерви се оценяват на 127,4 милиарда кубически метра газ. Разработването на находището все още не е започнало.

Кипър се надява в крайна сметка да се превърне в основен енергиен играч в източната част на Средиземно море и да изгради на сушата терминал за износ на газ за Европа и Азия до 2022 година. Но на страната е необходимо да открие повече газови резерви.

Нарастването на напрежението се случва след като стана ясно, че енергийните гиганти - френският Total и италианската ENI - може да започнат днес (14 юли) тестово сондиране край Кипър. Двете компании подписаха през април договор за проучване за възможни находища на въглеводороди.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес