Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев разследва украински завод, изнасял компоненти за военна техника в Русия по време на войната

08 декември 2022, 17:39 часа • 2789 прочитания

Един от машиностроителните заводи в украинския град Виница е уличен, че е изнасял компоненти за ремонт на военна техника за Русия през настоящата година докато тече отприщената от Путин война. Това съобщава Главната прокуратура на Украйна в канала си в Telegram.

Украинските служби за сигурност са започнали разследване по обвинение от Наказателния кодекс на Украйна за съучастие с държавата агресор. Разследват се факти относно незаконни доставки на продукция за нуждите на военно-промишления комплекс на Русия.

ОЩЕ: Киев остро към Меркел: Не ни трябва маса за преговори, капитулацията на Путин можем да приемем и прави 

„В условията на военно положение ръководството на завода е организирало доставки на компоненти за ремонт и поддръжка на машиностроителната индустрия", се казва в съобщението като се изброяват различни компоненти, използвани във военната техника.

Износът се е осъществявал през Румъния, Турция и Казахстан като за заобикаляне на финансовите ограничения и забраната за теглене на безналични средства от Руската федерация са били използвани банкови сметки, открити в страните от ЕС.

По този начин през 2022 г. в Русия са били изнесени компоненти на обща стойност над 51 милиона украински гривни, се отбелязва в съобщението.

ОЩЕ: Подпийнал и с чаша в ръка Путин призна, че ракетните удари са отмъщение за Кримския мост (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес