Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каталунският вицепремиер: Испания ни принуди да обявим независимост

25 октомври 2017, 21:53 часа • 3762 прочитания

Испания ни остави само една възможност - да обявим нова република. Това заяви вицепремиерът на Каталуния Ориол Жункерас, цитиран от Associated Press.

В интервю Жункерас казва, че Мадрид принуждава Барселона да действа по този начин и че каталунските власти ще "трябва да вървят към изграждане на нова република". "Разбираме, че има демократичен мандат за установяване на тази република."

Той обаче даде да се разбере, че говори от името на партията си - Каталунска републиканска левица - а не от тази на регионалното правителство на премиера Карлес Пучдемон.

Коментарът му идва ден преди началото на дебата в испанския Сенат, който ще бъде последван от гласуване за това дали Каталуня да запази автономията си. Повечето партии, които подкрепят независимостта в Каталуня, засега са показали предпочитания за независимост, отколкото за предсрочни избори, които биха могли да отменят решението на Сената.

Възможността за задействане на процедурата, която ще доведе до отстраняване на Пучдемон и ще ограничи каталунската автономия, ще се обсъжда в парламента в Барселона в 20 ч. българско време. Каталунският премиер обаче няма да участва, а ще изпрати единствено писмено становище.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес