Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Киев удари 5 руски самолета за 3 дни? Украинското разузнаване разкри (ВИДЕО)

22 август 2023, 09:45 часа • 15868 прочитания

Тайни групи, чиято дейност се координира от Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, са извършителите на ударите с дронове по руски бомбардировачи на две летища през последните дни.

Според украинската медия New Voice, която се позовава на източник от Главното разузнавателно управление, само за 3 дни групите от диверсанти са неутрализирали 5 руски самолета, включително стратегически бомбардировачи, които са извършвали ракетни нападения по украински градове.

Унищожените самолети - колко и къде?

На 19 август сутринта агенти, сътрудничещи на украинското военно разузнаване, са атакували с дронове военно летище в Солци, Новгородска област на Русия. Унищожен е бомбардировач Ту-22 М3, а още два самолета са повредени.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че в резултат на пожара бил повреден един самолет - без да дава повече подробности.

Още: Украинските сили за първи път унищожиха напълно стратегически руски ядрен бомбардировач

В същото време, според експерти, в Русия са склонни да подценяват загубите, така че може да има и повече повредени самолети.

На 21 август сутринта в област Калуга - на летище "Шайковка" - още два руски бомбардировача са повредени в резултат на атака с дрон. Прокремълските канали в "Телеграм" писаха, че щети имало по "неизползван самолет".

Каналът ВЧК-ОГПУ обаче съобщи за наличието на кратер вследствие на експлозия. Първоначално местните власти даже заговориха за свалена безпилотна машина, но след като не успяха да скрият пожара, явно са прибегнали до друго обяснение.

Още: От "няма щети" до "има повреден неизползван самолет": Удар с дрон на военно летище в Калуга

"Тези операции с безпилотни самолети се координират от ГУР и нанесоха значителни загуби на противника във военната авиация. И най-важното е, че такива самолети (става дума за Ту-22 М3 - бел. ред.) вече не се произвеждат в страната агресор", допълва източникът на New Voice, цитиран и от агенция УНИАН.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес