Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кадиров обяви "кръвна вражда" на руски депутати и сенатори, поръчали убийството му (ВИДЕО)

10 октомври 2024, 14:30 часа • 1284 прочитания

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви „кръвна вражда“ срещу двама руски депутати и един сенатор от съседни севернокавказки републики в първия си коментар по повод смъртоносната стрелба от миналия месец пред централата на най-големия руски онлайн търговец на дребно Wildberries в Москва.

Още: Престрелка в центъра на Москва, ранени полицаи и поне един убит (ВИДЕА)

Сагата с Wildberries

Кадиров обеща да помогне на Владислав Бакалчук, съпруг на главния изпълнителен директор на Wildberries и най-богата жена в Русия - Татяна Ким - да върне съпругата си и да блокира сливането на техния гигант за електронна търговия с по-малката група за външна реклама Russ.

Още: Семейството зад най-успешния руски търговски онлайн бизнес: Арест на съпруга след стрелба с жертви*

Спорът между семейството и бизнеса ескалира през септември, когато Бакалчук доведе група мъже в московските офиси на Wildberries и уж се опита да проникне със сила в сградата. Двама охранители, етнически ингуши, бяха убити при престрелката, а срещу Бакалчук и няколко други етнически чеченци, участвали в инцидента, бяха повдигнати множество обвинения в престъпления, включително в убийство.

Кои руснаци обвинява Кадиров?

Кадиров твърди, че руският сенатор Сюлейман Керимов и депутатите от Държавната дума Бехан Барахоев и Ризван Курбанов са „заграбили“ Wildberries от Татяна Ким и са поръчали убийството му, според независимата севернокавказка новинарска служба „Фортанга“.

„Официално обявявам кръвна вражда срещу Бехан Баракхоев, Сюлейман Керимов и Ризван Курбанов“, заявил Кадиров на среща с висши служители, според превода на "Фортанга" от чеченски език.

Тримата депутати/сенатори са родом от Дагестан и Ингушетия - две руски републики, които са съседи на Чечения. В рускоезична публикация, придружаваща видеоклипа, Кадиров не е толкова агресивен, като казва само, че не приема опитите да се „противопоставят цели нации заради вътрешни спорове“.

Руските бизнес издания определят сливането на Wildberries и Russ в новата компания RVB като спор под прикритие между Кадиров и влиятелния сенатор милиардер Сюлейман Керимов. Сливането може да е и част от военното преразпределение на бизнес активи в Русия, от което са се възползвали бизнес фигури, свързани с Кремъл.

Wildberries и Russ са си осигурили одобрението на диктатора Владимир Путин и твърдят, че сливането ще създаде нов финансов, медиен и търговски гигант, който може да се конкурира със западните технологични гиганти и да даде тласък на руската икономика, съобщава The Moscow Times.

Още: "Владислав, какво правиш?": Собственичката на руския Amazon с емоционално ВИДЕО след стрелбата в Москва

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес