Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия задържа кораб с мигранти

02 септември 2019, 14:55 часа • 1707 прочитания

Италианските власти задържа спасителния кораб Eleonore с около 100 мигранти на борда, които трябваше да слязат на брега, след като въпреки забраната корабът влезе в италианските териториални води, предаде БГНЕС.

"Еleonоre скоро ще пристигне в Поцало", написа в Twitter германската благотворителна организация Lifeline.

Корабът е в морето от осем дни в очакване да влезе в пристанище, където спасените при прекосяването на Средиземно море около 100 мигранти да могат да стъпят на сушата.

В момента на три кораба, действащи от името на благотворителни организации, е забранено да влизат в италианските териториални води в съответствие с твърдата политика на напускащото коалиционно правителство.

Италианските митнически служители задържаха Eleonore като част от драконовското законодателство, след като корабът навлезе в италианските води в понеделник.

Капитанът на кораба Клаус-Питер Рейш заяви, че се е отправил към Италия, тъй като "ситуацията на борда е опасна за живота" заради обилния дъжд през нощта и бурното море.

Друг спасителен кораб, Mare Jonio, с намиращи се на борда му 31 спасени мигранти, в понеделник продължи да стои в международни води в близост до остров Лампедуза.

Mare Jonio спаси бедстващи 98 души край либийските брегове миналата седмица, като 67 пострадали слязоха на италиански бряг. Сред тях е имало жени, деца и спешни медицински случаи.

Трети кораб, Alan Kurdi, действащ за германската благотворителна организация Sea Eye, в понеделник плаваше между Малта и Италия, след като също му беше забранено да влиза в италиански води от напускащия крайно десен министър на вътрешните работи Матео Салвини.

Снимка: архив

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес