Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия откри осем тела на лодка с мигранти

03 февруари 2023, 11:59 часа • 696 прочитания

Италианската брегова охрана е открила телата на осем мигранти, включително бременна жена, на лодка, изпаднала в беда в централната част на Средиземно море, съобщи кметът на остров Лампедуза.

"Късно в четвъртък бреговата охрана намери осем тела - на пет мъже и три жени, а 42-ма оцелели бяха свалени на брега, заяви кметът Филипо Манино.

Спасените мигранти са били прогизнали, а за загиналите се смята, че са починали от студ и глад, съобщават италианските медии.

По данни на вътрешното министерство от началото на годината в Италия са пристигнали близо 5000 мигранти, което е малко повече от 3000 за същия период на миналата година и 1000 през 2021 г.

Правителството на министър-председателя Джорджия Мелони обвини корабите на благотворителни организации, че действат като притегателен фактор и насърчават трафикантите.

Корабите спасяват само малък процент - около 10 % - от мигрантите, докарани на безопасно място в Италия, а повечето се спасяват от кораби на италианската брегова охрана или военноморските сили, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Откриха мъртви трима мигранти край бреговете на Испания

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес