Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испанският Сенат със сигурност гласува за отнемане на автономията на Каталуния

27 октомври 2017, 13:59 часа • 1498 прочитания

Испанската социалистическа партия, която е най-благосклонна по отношение на Каталуния, взе решение да оттегли предложението си да не бъде гласувано активирането на чл. 155 от испанската Конституция, ако все пак каталунският парламент гласува за предсрочни избори и не обяви независимост.

Гласуването в Сената трябва да започне в 15:00 часа българско време. Междувременно каталунският парламент все още не започва официално днешната си сесия - парламентарните групи са се събрали на заседание. Очакваше се пленарната сесия да започне в 13:00 часа българско време, след това беше отложена за 13:30 и сега няма посочен начален час.

Междувременно каталунски сепаратистки партии внесоха декларация за обявяване на независимост в каталунския парламент. В нея има и графа как да се реагира, ако бъде приета. При намеса на испанската полиция и армия следва да има пасивна съпротива, а административните служители да подкрепят каталунското правителство и каталунския парламент.

A представителят на Каталуния в Мадрид Феран Маскарел наля масло в огъня, като публично обяви, че "трябва да бъде подготвено каталунско посолство в Испания", предаде El Pais. Маскарел каза това пред каталунската обществена телевизия TV-3.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес