Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хюриет": Турските служби са предотвратили втора терористична атака в Русия след "Крокус"

18 юни 2024, 11:22 часа • 13474 прочитания

Терористичната организация "Ислямска държава - Хорасан" ("ИДИЛ-Хорасан"), която пое отговорност за атаката в концертната зала "Крокус Сити Хол" край Москва на 22 март, е планирала второ нападение на руска територия - в търговски център.

Турското разузнаване обаче е установило какъв е планът и е предупредило колегите си от Руската федерация - така атаката е била предотвратена, твърди проправителственият турски вестник "Хюриет".

"ИДИЛ-Хорасан" се появи в източната част на Афганистан в края на 2014 г. и излезе на преден план с изключителната си бруталност, пише изданието и напомня нападението в "Крокус" и в църквата "Санта Мария" в Турция през януари 2024 г.

Още: Нови обвиняеми за атентата "Крокус хол" в Москва

Как Турция е спряла втора атака?

Анкара от дълго време е нащрек за действията на "ИДИЛ-Хорасан", пише "Хюриет". След нападението срещу църквата "Санта Мария" турските власти са достигнали и са разпитали различни хора от списъка на организацията. Турция е накарала заловените членове да проговорят.

Така турските служби са установили, че "ИДИЛ-Хорасан" е планирала втора атака след първото нападение в концертната зала "Крокус". Терористите са смятали да я извършат в "претъпкан търговски център". Турското разузнаване веднага се е свързало с Москва.

Още: Как руските власти излъгаха семействата на загиналите в Крокус хол - къде отиват обещаните компенсации

Както може би си спомняте, беше установено, че двама от нападателите, извършили терористичното нападение в Москва, са пребивавали в руската столица от дълго време и са влизали и излизали от Турция за кратки периоди, за да удължат изтичането на срока на пребиваването си. Така се оказва, че двама от таджикските нападатели са живеели дълго време в Москва и са се радикализирали там, пише още вестникът, без да дава подробности за цялата операция на службите.

Още: 40 дни мълчание: Филип Киркоров с обет заради атентата в "Крокус" (ВИДЕО)

Какво се знае за нападението в "Крокус"?

При атаката през март, в която членове на "ИДИЛ-Хорасан" проникнаха с оръжия в концертната зала и откриха огън, загинаха общо 145 души. Режимът на Владимир Путин почти веднага след нападението започна да прокарва наратива за участие на украинските служби: Признания: Киев. 1 млн. рубли – това повтарят обвинените за тероризъм в "Крокус" (ВИДЕО).

Русия е арестувала над 20 души във връзка с нападението, съобщи през май ръководителят на службата за сигурност ФСБ Александър Бортников, като за първи път призна, че групировката "Ислямска държава" е координирала нападението: Неочакван проблем за Путин: ИДИЛ се обидиха, че не ги броят за атаката в Москва.

Основните обвиняеми са четирима граждани на Таджикистан, които станаха жертва на брутално насилие от страна на руските силови власти: В съда с подути лица, отрязано ухо и в инвалидна количка: Обвинените за тероризма в Москва (ВИДЕА и СНИМКИ).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес