Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция и Франция ще синхронизират сухопътните си военни операции

25 октомври 2024, 10:52 часа • 394 прочитания

Гърция и Франция са ангажирани в преговори за засилване на сътрудничеството между своите сухопътни сили, надграждайки силните отбранителни отношения между двете нации, пише гръцкото издание Kathimerini.

Синхронизиране на сухопътните военни операции

Докато предишното сътрудничество беше съсредоточено върху военноморските и въздушните способности, включително покупката от Гърция на изтребители Rafale и френски фрегати, последните дискусии са съсредоточени върху синхронизирането на сухопътните военни операции.

Целта е да се подобри тактическата координация, особено в рамките на НАТО, и да се засили взаимното разбирателство между армиите на двете страни.

Това развитие следва съвместните военни учения, проведени в Ксанти, Северна Гърция, през 2023 г., където френските сили участваха в по-голям брой от преди.

Пътят от Александруполис до Румъния - стратегически за Париж

Париж разглежда стратегическия път от гръцкото пристанище Александруполис до Румъния, където са разположени френски войски, като критичен за ангажиментите му към НАТО, особено в отговор на руската инвазия в Украйна. ОЩЕ: Гърция ще помага на Украйна в обучението за F-16 и ще възстановява Одеса (ВИДЕО)

Всъщност пътят от Александруполис до Румъния няма откъде другаде да мине, освен през България. 

Дискусиите също така отразяват по-широките усилия на НАТО за укрепване на сухопътните сили на южноевропейските държави-членки, като се очакват разговори между Франция, Гърция и други регионални съюзници. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес