Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грета Тунберг спечели "алтернативната Нобелова награда"(ВИДЕО)

25 септември 2019, 15:05 часа • 3077 прочитания

Тийнейджърката екоактивистка Грета Тунберг е един от четиримата носители на награда, известна като алтернативната Нобелова награда на Швеция.

"С наградата Right Livelihood Award 2019 г. ние почитаме четирима визионери, чието ръководство даде право на милиони хора да защитават неотменните си права и да се стремят към жизнено бъдеще за всички на планетата Земя", се казва в изявлението на фондацията.

Тя спечели наградата "за вдъхновяващи и силни политически искания за спешни действия в областта на климата, отразяващи научни факти". Това казват от фондация Right Livelihood Award, която определя носителите на престижните отличия.

16-годишната Тунберг критикува световните лидери с реч в ООН, които не успяват да се справят с изменението на климата. Тя си спечели гнева на Доналд Тръмп, но и получи подкрепата на милиони в Глобална климатична стачка.

Коя е младата активистка и каква е нейната история можете да прочетете в тази статия.

Тя започна протести пред шведския парламент преди година. Вдъхновени от нея, милиони млади хора протестираха в различни градове по света миналия петък, с искания правителствата, присъстващи на срещата на върха, да предприемат спешни действия. #fridayforfutire

Другите носители на наградата са: лидерът на коренното население на Бразилия Дави Копенава от народа на Яномами; адвокатът, който се бори за правата на китайските жени Гуо Жанмей и защитникът на правата на човека от Западна Сахара Аминату Хайдар.

Четиримата лауреати ще получат парична награда от 103 000 долара всеки.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес