Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям корупционен скандал в правителството на Словения

24 април 2020, 13:53 часа • 3036 прочитания

Словенската държавна телевизия (ТВСЛО) показа документи, преписки и излъчи запис на телефонни разговори на министъра на икономиката Здравко Почивалшек.

В тях той се договаря коя фирма и как трябва да спечели търга за доставки на защитно и медицинско оборудване.

В репортажа на телевизията, която представи доказателства, се твърди, че доставката на оборудване е станала без търг, чрез пряко договаряне, а министърът и обкръжението му определяли кой да спечели търга.

Според телевизията чрез пряко договаряне и благодарение на намеса на функционери от правителството на Янша, 220 респиратора трябва да бъдат закупени от фирма „Генепланет“, за което държавата е платила авансово цялата сума от 8 милиона евро. Подчертава се, че това е 3,5 пъти по-скъпо от пазарната цена за същия вид оборудване.

Според тази информация, въпреки факта, че оборудването е платено изцяло, държавата не е получила дори половината от поръчката.

Според телевизионния репортаж, от същата фирма са закупени и защитни маски за словенските лекари, а при договарянето на сделката е бил замесен и директорът на полицията.

Според медиите в Словения, сред собствениците на фирма „Генепланет“ има роднини на близки сътрудници на премиера Янез Янша.

След предаването на ТВСЛО, много политици, сред които и бившият премиер Марян Шарец и бившият председател на парламента Деян Жидан настояха за поемане на отговорност и оставката на цялото правителство.

„Това не е отговорност само на един министър. Това е начинът на функциониране и отговорност на правителството. Затова призовавам цялото правителство да си подаде оставката”, заяви Жидан.

Министърът на икономиката е призован от парламента да отговори на отправените обвинения.

В Словения вече започна разследване заради констатирани измами при доставката на защитни маски и медицинско оборудване, необходими в борбата срещу коронавируса. Част от поръчаните и платени маски изобщо не бяха доставени, а друга част били хартиени, което ги правело абсолютно неизползваеми.

Преди няколко дни бившият директор на Департамента за стокови резерви, който е в изолация поради заразяване с коронавирус, беше уволнен от правителството заради нередности в доставката на оборудване. В свое писмо той отговори, че Министерството на икономиката е било информирано и е дало съгласието си за всички договори. , МИА

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес