Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германска икономическа организация иска от ЕС защита срещу санкции на САЩ за "Северен поток 2"

16 юли 2020, 14:59 часа • 1896 прочитания

Новите санкции, обявени от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео по отношение на газопровода "Северен поток 2", са опит за изнудване, чиято цел е реакция от страна на Европейския съюз. Това се казва в изявление на Източната комисия на германската икономика, цитирано от ТАСС.

"По този начин Съединените щати потъпкват свободната и лоялна конкуренция и безпрепятствено използват санкциите за постигане на собствените си икономически интереси", посочва в документа председателят на комисията, предаде БГНЕС.

"ЕС няма друг избор, освен да реагира адекватно на този опит за изнудване. Както вече беше посочено, Европейската комисия трябва да противодейства на всички външни атаки срещу суверенитета си и бързо да представи списък с тежки мерки", подчертава организацията.

"Освен това е необходим ефективен механизъм за защита на европейските компании, които несправедливо са засегнати от американските санкции", добави председателят на комисията. Той уточнява, че подопечната му организация иска ЕС да създаде механизъм за защита на компаниите в случай на разширяване на американските санкции срещу газопровода.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес